50 milliárddal nőttek egy hónap alatt a háztartások hitelei

Magyar Nemzeti Bank
2020 áprilisában a háztartások forintban több kölcsönt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, vagyis nettő hitelfelvevőnek bizonyultak – közölte friss jelentésében a Magyar Nemzeti Bank. 

A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 50,5 milliárd forinttal növekedett, míg a devizahitelek állománya lényegében nem változott, 0,4 milliárd forinttal csökkent.

A babaváró hitelek április végén fennálló állománya 675,9 milliárd forint volt.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya – csak a tranzakciókat figyelembe véve – szezonálisan igazítva 33,2 milliárd forintos, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 65,3 milliárd forintos csökkenést mutatott.

A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, a hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya tranzakcióból eredően 3,1 milliárd forinttal csökkent.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonálisan igazított adatok szerint 53,7 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 124,9 milliárd forinttal csökkent.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 51,0 milliárd forintos, míg a devizabetétek esetében 73,8 milliárd forintos nettó betétkivonás volt megfigyelhető.

Fotó: MTI

  •  
  •  
  •  
  •