75%-os bértámogatást szorgalmaz a vegyipari dolgozók szakszervezete

Mint írják friss közleményükben a miniszterelnök mai rádiónyilatkozata rávilágít arra, hogy nagy a baj. 23 nap elteltével semmivel sem lett tájékozottabb a kialakult helyzet következményeit illetően a magyar munkavállaló.

Arról ugyanis, hogy hogyan kezeli a kormány a világméretűvé dagadt gazdasági válságot, Orbán Viktor egy focihasonlatot mondott: “nem védekezünk, hanem támadunk“. Hangsúlyozta, hogy a segélyezéshez nem térnek vissza! “A segély alamizsna, leépülés, kuncsorgó élet”, míg a munkaalapú gazdaság végén “függetlenség és büszke élet van”.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokonszakmában Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) öt pontos követelése:

  1. Azonnali párbeszédet kell kezdeményezni valamennyi szakszervezettel
  2. 75%-os bértámogatáshoz kell juttatni mindenkit a Nemzeti Foglalkoztatási Alapon keresztül, a NAV 2019. évi SZJA bevallások alapján.
  3. Terjedjen ki a GYÁP mindazokra, akik 14 éven aluli gyermek felügyeletét látják el
  4. Az álláskeresési járadék időszakát terjesszék ki 90-ről 270 napra
  5. Tegyék azonnal lehetővé a 60 és 64 év közötti munkavállalók korengedményes nyugdíjba vonulásának lehetőségét. A javaslat figyelembe veszi a jelenlegi nyugdíjkorhatárokat.

A VDSZ szerint ha az állam nem segíti a munkahelyek megtartását, és nem hosszabbítja meg az álláskeresési járulék fizetését, akkor humán katasztrófa elé nézhet az ország. Ezért a felelősség a politikát, a jelenlegi kormányt terheli, hiszen a tényleges döntés négymillió munkavállaló sorsáról, a Fidesz-KDNP kezében van. A kormánypártok nemcsak a munkavállalók, hanem azok családjainak jövőjéért is felelnek.

Az érdekegyeztetés csatornái bedugultak, a kormány nem hajlandó meghallgatni a szakszervezetek véleményét. Ha azonban tömegek maradnak munka és jövedelem nélkül, az társadalmi robbanással fenyeget, amelyet nem vállalhat fel egyetlen kormány sem. Mindenki előtt ismert: százezrek vannak, akik mindössze hetekre elegendő félretett pénzzel rendelkeznek.

Tíz magyarból kilencnek nincs elég megtakarítása ahhoz, hogy komolyabb megrázkódtatás nélkül átvészeljen egy hat hónapos jövedelem kiesést.

Miközben az országban emberfeletti küzdelem zajlik, a kereskedelemben, a termelésben a biztonságos működésért éjjel-nappal milliók dolgoznak. A VDSZ a közös cselekvésre szólít fel.

Munkáltatók, és a kormány! Előzzék meg a humán katasztrófát! Ne várják meg ezt a pillanatot!

Fotó: Székely Tamás, a VDSZ elnöke

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük