80 százalék fölé is mehet az államadósság

Akár 80% környékére is visszaemelkedhet idén Magyarország GDP-arányos államadóssága, de akár 90 százalék is lehet – vélik legfrissebb elemzésükben a Scope Ratings elemzői – írja a Portfolio. A jelentős emelkedés oka, hogy a hitelminősítő szerint akár a nemzeti össztermék 10 százalékát is megközelítheti a költségvetés idei hiánya.

A Scope Ratings szakértői szerint 2020-ban a magyar költségvetés hiánya elérheti a GDP 10%-át. Ez egyrészt a jelentős válság elleni intézkedéseknek, másrészt a mély gazdasági visszaesésnek lesz köszönhető. Ezzel a hitelminősítő pesszimistább, mint a kormány, a Pénzügyminisztérium jelenleg 7-9 százalékos deficittel számol.

A cég elemzése az OECD adatai alapján arról szól, hogy a magyar kormány eddig a GDP 4,5%-ának megfelelő többletkiadást vállal a járvány miatt, emellett a nemzeti össztermék 4,7%-ának megfelelő állami garanciát vállalt. A Pénzügyminisztérium becslései szerint a teljes csomag a GDP 22%-át is elérheti, bár ennek túlnyomó része része, például a hiteltörlesztési moratórium nem érinti a hiányt.

Az extra kiadások mellett a gazdaság vártnál nagyobb visszaesése is rontja a költségvetési helyzetet, a kormány a második negyedéves 13,5%-os zsugorodást követően vizsgálta felül prognózisát. A minisztérium most 5,1% körüli éves visszaeséssel kalkulál.

Érdekesség, hogy a cég az úgynevezett stresszforgatókönyve mentén azzal számol, hogy 90% körülre is felugorhat az adósságráta, és a következő években sem csökken majd innen érdemben. Az elemzésben azt nem fejtették ki, milyen feltételezéseken alapul ez a pesszimista szcenárió.

Az idei finanszírozás kapcsán kiemelik, hogy augusztusban az addigi 1890 milliárd forintról 3600 milliárdra emelte a hiányprognózist a kormány. A különbözetet nagyrészt a forintpiacról vonná be az ÁKK, hiszen a devizakibocsátási célt nem emelték meg. A szakemberek szerint ugyanakkor kérdés, hogy a forintpiac elég erős-e ahhoz, hogy ezt lefedje. A lakossági állampapírok terén augusztusig 72%-on állt a kibocsátás az éves tervhez képest, míg a nagybani forintpiacon 66% volt ugyanez az arány.

Portfolio

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •