81 ezerrel kevesebben dolgozunk, 13 ezerrel kevesebb bérért

munka

Az év első hónapjában jelentős mértékben esett vissza a hazánkban dolgozók száma, a munkáért ugyanakkor több, mint tízezer forinttal alacsonyabb bruttó bért fizettek.

Visszaesett a foglalkoztatottak száma

2012 januárjában a KSH legfrissebb közlése szerint 2,582 millióan dolgoztak hazánkban, ami előző hónaphoz képest 81 100 fővel, előző év azonos időszakához képest pedig 39 100-zal kevesebb. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a csökkenéshez szezonalitás is hozzájárulhat, hiszen egy évvel ezelőtt 74 ezerrel, két évvel korábban decemberről januárra 19 ezerrel esett vissza a létszám, az ezt megelőző évváltáskor viszont pár ezres emelkedésről adott számot a statisztikai hivatal. Igaz, tavaly a közszféra 63 ezres leépítése mellett a magánszféra foglalkoztatottsága mindössze 6 ezer fővel csökkent.  Most viszont ez utóbbi is jelentősen nőtt.

Ha az egyes szférákat vizsgáljuk, akkor idén januárban havi és éves szinten is több tízezerrel esett vissza az alkalmazottak létszáma: a közszférában előző hónaphoz képest 46 200-zal 679 600-ra esett vissza, melyhez legnagyobb mértékben a fizikai dolgozók számának 43 900-as csökkenése járult hozzá, előző év azonos időszakához képest viszont “csak” 13 ezres a létszámcsökkenés. A versenyszférában viszont, ahogy az a grafikonunkon is látszik, a lassuló ütemű létszámbővülés zuhanásba fordult át, és decemberhez képest 32 300-zal, előző évhez képest pedig 31 900-zal kevesebb a szférában dolgozó 1,799 millió fő.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a friss adatok arra utalnak, hogy “egyes foglalkoztatók csak a létszám csökkentésével tudták kigazdálkodni a minimálbér és az elvárt bérek növelését, a létszám leginkább, több mint 10 százalékkal az építőiparban csökkent. Feltételezhető, hogy a bérköltségek növekedését egyes ágazatokban a szürke, illetve feketefoglalkoztatás növelésével igyekeztek tompítani”.

Csökkenő januári fizetések

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a bruttó átlagkeresetek 4,3 százalékkal emelkedtek előző év azonos időszakához képest, ami a minimálbér 19 százalékos emelésének is köszönhető, sőt 2010 januárja óta 13 ezer forintos emelkedést tapasztalhattak a dolgozók nemzetgazdasági szinten. Valójában azonban, ha megnézzük, hogy előző hónaphoz képest hogyan alakultak a jövedelmek, akkor 5,5 százalékos csökkenést lehetett tapasztalni – 231 800 forint után 219 100 forint lett a bruttó átlagbér.

Az adó- és inflációváltozások miatt viszont a nettó keresetek ennél még nagyobb mértékben, 7,1 százalékkal estek vissza 2012 első hónapjában, hiszen míg 2011 decemberében 152 300 forintot vittek haza átlagosan a dolgozók, januárban már csak 141 600 forintot tudtak a házi költségvetésbe beletenni. A versenyszféra nettó átlagkeresete 8,1 százalékkal, a közszféráé pedig csak 3,7 százalékkal mérséklődött. Előbbinél 145 100, utóbbinál pedig 134 200 volt a januári nettó.

Bérváltozások tekintetében egyébként a közszférában dolgozó fizikai alkalmazottak járhattak jobban, az ő bruttó bérük ugyanis közel 14 ezer forinttal 146 700-ra emelkedett januárban, ezzel szemben a versenyszféra alkalmazottai közel 2 ezerrel kerestek kevesebbet, mint tavaly decemberben.

A szellemi foglalkoztatottak mindkét szférában csökkenő bruttókkal találkoztak: a közszférában 16 900 forinttal 225 400-ra, a versenyszférában pedig ennél nagyobb mértékben, 38 300 forinttal 330 300-ra esett vissza. Ez viszont azzal is magyarázható, hogy a decemberi bruttókat megdobták az év végi prémiumok és jutalékok. Ha viszont előző év azonos időszakával hasonlítjuk össze a bruttókat, akkor néhány százforintos emelkedésről lehet beszélni csak – gyakorlatilag stagnáltak a keresetek.

Suppan Gergely szerint viszont a béradatokat jelentős mértékben torzítja, hogy a tavalyi szja-csökkenés miatt a 2010-es bónuszok jelentős részét átvitték 2011 januárra, így a bázis is magas volt. A költségvetési szférában csupán 1,4 százalékkal nőttek a bruttó, illetve 0,3 százalékkal csökkentek a nettó bérek. Mivel a bérkompenzáció a napokban fejeződik be, a következő hónapokban a bérnövekedés gyorsulására lehet számítani.

Legrosszabbul a vendéglátás területén dolgozókat fizetik meg

Ha megnézzük az egyes ágatazokra jellemző átlagkereseteket, kiderül, hogy jóval az átlagbér alatt, átlagosan 137 ezerért dolgoznak a szálláshelyszolgáltatás, vendéglátás területén foglalkoztatottak. Nálunk kicsivel többért járnak munkába az adminisztráció területén dolgozók, az átlagos bruttó bérük 158 ezer forint. A magasan a legjobb fizetésért dolgoznak a pénzügy, biztosítás ágazatban: havi bruttó 439 ezer forint az átlagkereset, de nem panaszkodhatnak az információ és kommunikáció területén dolgozók sem, hiszen közel 391 ezret keresnek.

Székely Sarolta
mfor.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük