888 disznóságok, avagy mitől-miből van ez a sok nyolcas?

GFG 2016

Rendhagyó módon, a tanúságokkal kezdeném. Maga az a tény, hogy egy nőről aktfotó jelenik meg valahol, az még nem bűntény. Viszont a kísérőszöveg az már gusztustalan, és kiskorúra is vonatkoztatva már a bűntény jogállását is kimeríti. És a tanúság: mindenki figyeljen oda mit fényképez le, és felvételeit hol, miképpen, milyen hozzáféréssel és milyen titkosítással tárolja. Erre nem szeretnék több szót vesztegetni. Teljes együttérzésemet fejezem ki ennek a disznóságnak az elszenvedőivel.

De térjünk rá egy röpke pillanatig a disznóságokat terjesztő portál nevére. Mert ennek a neve ugyebár „888”. Első látásra nehéz értelmezni. Persze lehet legyinteni, és azt mondani erre, hogy ezeknek minden nyolc. Többszörösen nyolc. Vagyis ahogyan a főszerkesztője állította, írjanak bármit, de beszéljenek róla, forrjon körülötte a levegő. Hát úgy látom, hogy forrni forr, nehogy a végén leforrázza a szerkesztőséget.

Lehet nem sokan emlékszenek rá, de a 90-es évek elején amikor elkezdett tombolni Magyarországon a demokrácia, sok szélsőjobboldali szerveződésnek a nevében benne volt a „88”. Eggyel kevesebb nyolcas, mint a portál nevében. Ezeknek a náci szerveződéseknek a betiltását az akkori Alkotmánybíróság, a szent és sérthetetlen szólásszabadság jegyében sorozatosan megakadályozta. Sokáig rejtély volt mit is jelent az a bizonyos 88, mígnem egy szemfüles riporter kollégának sikerült szóra bírnia egy náciskodó ifjút. Hát szóval a 8-as, az ábácé nyolcadik betűjét jelenti. Minden európai nyelven – az ékezetes betűket kihagyva – ez a H betű. Tehát a 90-es évek elején burjánzó szélsőjobbos szervezeteknél ez HH-t jelentett. Magyarul „Heil Hitler”. Ezen érdemes elgondolkodni. Ahogy azon is érdemes elgondolkodni, hogy az inkriminált portál elnevezésében az a plusz nyolcas mit is jelenthet. Esetleg a Heil Hitler továbbfejlesztett változata? Mondjuk Hungária (vagy Hungarisztán) Heil Hitler? A portál tartalma szerint igencsak megfontolandó ez a feltételezés. Ennyi.

Forrás: Facebook

Szájhősök tere. Olyan gondolatmorzsák a netről, amik nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját, de mindenképpen érdemes tudni róluk.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük