91 évesen elhunyt a szingapúri modell atyja

Egészen extrém államközpontú fejlődésen ment keresztül Szingapúr, amely a második világháború után nem is létezett, mint önállóállam, csupán egy brit gyarmati hajójavító állomás volt. Lee Kwan Yew elnök vezetése alatt egy represszív állami struktúra kovácsolt nemzetet a multietnikus városállamból. A kormányzat először a külföldi működőtőkére támaszkodva stabilizálta a gazdaságot, ám ez a hetvenes években is csak a GDP 10-20 százalékát érte el. (A kelet-európai FDI függő modellben ez 80% körül van.) Ehhez állami infrastruktúra és látványosan javuló oktatási rendszer társult, illetve a lakosság 87%-ának rendelkezésére bocsájtott államilag épített lakásállomány.

Tanulságok a magyar jobboldal számára: korrupciómentes közigazgatás és jól megfinanszírozott, jó minőségű oktatási rendszer nélkül nem lehet fejlesztőállamot csinálni. Az alacsony hozzáadott értékről át kell térni a magasra, a külföldi tulajdonú multikra alapozásról a hazaira.

Tanulságok a magyar liberálisoknak és leendő baloldalnak: nem mindenki bolsevik/kommunista, aki az államot használja. Sőt, tulajdonképpen mindenki használta az államot, aki valaha felzárkózott a világgazdaság magjához. A bérek és az életszínvonal egy működőképes modellben  (Írország ’87 után, Németország ’45 után, távol-keleti tigrisek) negyedszázad alatt durván felzárkóznak. Ha nem zárkóznak, akkor nem várni kell tovább Godot-ra, hanem modellt kell váltani.

Bővebben: Pogátsa Zoltán BLOG

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük