Újabb előválasztási botrány: A Fidesz mozgósítással támogatja az MSZP jelöltjét?

Két ellenzéki jelölt párharcát hozza az előválasztás a Mátészalkát és további 43 települést magába foglaló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 5-ös számú választókerületben, ahol Földi István, a Jobbik jelöltje az LMP, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Új Világ Néppárt támogatásával mérkőzik meg az MSZP-s Papp Ildikóval, akit a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció támogat (a képen jobbról a második, forrás: sunshinefm.hu). A 24.hu-hoz került hangfelvételen a DK helyi politikusa a legnagyobb nyíltsággal beszél arról, hogy a Fidesz segíti a szocialista jelöltet a választókerületben.
A hírportál Jakab Tímeát, a felvételen beszélő politikust nem tudta utolérni, hogy magyarázatot adjon szavaira, de a DK vizsgálatot ígért. Ugyanakkor bár szerintük a szóban forgó megállapodás kizárt, ha mégis igaz lenne, az súlyos fegyelmi vétség, ami a pártból való kizárást eredményezné. Az MSZP szerint sincs együttműködésük a Fidesszel, ez csupán jobbikos agyszülemény. A Jobbik ugyanakkor Papp Ildikó visszaléptetését követeli.

Akik velük (a Fidesszel – a szerk.) szimpatizálnak, azokat beküldik az előválasztásra, hogy szavazzanak dr. Papp Ildikóra

– közölte a DK tagja, amikor kissé értetlenkedve azt kérdezték tőle, hogyan tudna besegíteni a Fidesz az előválasztáson.

Jakab Tímea arról is beszélt, hogy a választókerületnek és a Fidesznek is az az érdeke, hogy Földi István, a Jobbik jelöltje veszítsen. A térség országgyűlési képviselője a kormánypárti Kovács Sándor, akivel kapcsolatban gyanús európai uniós támogatásokról, valamint őt érintő nyomozásról is beszámoltunk már.

Uniós pénzekre pályázott, sikerült. Most miért ne sikerülne, ha olyan helyen ül? A Fidesz van hatalmon, természetes, hogy a saját embereit támogatja

– mondja az elnyert támogatásokra utalva a DK tagja a hangfelvételen.

A 24. hu birtokába került 17 perces felvétel egyes részletei alább hallgathatók meg. A felvétel készítőjének hangját a forrásvédelem érdekében eltorzították, Jakab Tímeáét nem, de amikor rövid ideig egyszerre többen beszélnek, akkor minden hang – Jakabé is – torzítva hallható technikai okból.

A Fidesz helyi országgyűlési képviselőjét egyébként a haverjának nevezte Jakab Tímea. Ugyanakkor a jó viszony ellenére szerinte csak az MSZP jelöltje feddhetetlen, Kovács Sándorra és esetleges jobbikos kihívójára utalva azt mondta:

Tolvajt tolvaj ellen ne indítsunk.

De hogy tolvajlás alatt mit ért, azt csak Földi esetében fejtette ki. Elmondta, úgy tudja, hogy a Jobbik jelöltje még Kocsord polgármestereként sikkasztott, és azért akar bekerülni a parlamentbe, hogy mentelmi jogot szerezzen. (Földi 2016-ban, időközi választáson lett a a szabolcsi község polgármestere, de tavaly leváltották. A Magyar Narancs cikke szerint polgármesterré választásáig a kémkedéssel vádolt és azért később elítélt Kovács Béla európai parlamenti képviselő asszisztense volt.) A DK-s politikus azt is hozzátette, a Jobbikkal az is problémája, hogy „rasszista hajlamú” párt.

A DK párttagja azt is részletezte, hogy Kovács Sándor azért „hajtja”, hogy a szocialista jelölt legyen majd az ellenfele, mert Halmi József, az MSZP választókerületi elnöke – Győrtelek polgármestere – gyerekkori barátja a fideszes képviselőnek, és egymást kölcsönösen segítették, amikor a pártjuk volt hatalmon. Az asszony hitelességét jelzi, hogy elárulja, Halmi József a volt férje.

Amikor az MSZP volt hatalmon, akkor ő (Halmi – a szerk.) segített Kovácsnak. Most a Fidesz van hatalmon, polgármester a volt férjem Győrteleken, most ő (Kovács – a szerk.) segít neki.

A Fidesszel való együttműködés kapcsán végül az ellenzéki előválasztásra a DK miniszterelnök-jelöltjének, Dobrev Klárának aláírásokat gyűjtő Jakab Tímea úgy fogalmazott, nincs „összefűződés” a Fidesszel, csak segítőkészség.

Halmi József, az MSZP helyi elnöke is arról beszélt a 24.hu-nak, hogy nincs megállapodás a Fidesz és az MSZP között, ez csupán a jobbikos jelölt „agyszüleménye” amivel állandóan próbálják lejáratni őt, méghozzá azért, mert Kovács Sándor fideszes képviselő a barátja, együtt nőttek fel. Elmondta még, hogy a volt feleségével, Jakab Tímeával nem tartja a kapcsolatot.

Az MSZP azt közölte, a pártban zéró tolerancia van a Fidesszel való, a választásokat vagy az előválasztásokat bármilyen módon, bármilyen szinten befolyásoló együttműködéssel kapcsolatban. A hangfelvételt nem ismerik, de szerintük nincs valóságalapja annak, amit a DK tagja állít.

A Jobbik megdöbbentőnek és botrányosnak nevezte, hogy szövetségesük helyi jelöltje és emberei „a Fidesszel együttműködve akarják elárulni és elcsalni az előválasztást és ezáltal végeredményben megakadályozni a valódi rendszerváltást, illetve a kormányváltás utáni elszámoltatást”. Azt írták,

ezt az ügyet az MSZP úgy tudná megnyugtatóan rendezni, ha példát mutatna, és azonnali hatállyal visszahívnák a jelöltségtől az előválasztás tisztaságát bemocskoló, a kormányváltás ügyét eláruló Dr. Papp Ildikót, és kizárnák pártjából őt, illetve a botrány további érintettjeit.

Bár a felvételen a DK tagja beszél a fideszes segítségről, a Demokratikus Koalíció szerepére nem tért ki az ügyben a Jobbik válasza. Ez annak fényében érdekes, hogy a két párt átfogó megállapodást kötött az előválasztásra: 39 körzetben nem állítanak egymással szemben jelöltet.

Forrás: 24.hu