A baloldal két útja 2017-ben

A baloldal mára Magyarországon eltűnt kulturális értelemben csakúgy, mint politikailag. A baloldal azért hívják baloldalnak, mert Orbán jobboldali. A baloldalt ideiglenesen elfoglalták minden szempontból a liberálisok, neoliberálisok. A hagyományos baloldal szétszórt, megosztott politikai közösség, melyben dominál az igazodási kényszer, jellemző módon a gyökereiben baloldali, de már régóta alapvetően jobbos MSZP irányába.
Tamás Gáspár Miklós, ha Botka László személyét vagy pártját nem is, de programjának bizonyos elemeit – fönntartásokkal és bírálatokkal – támogatja. Azt az embert, aki támadó és agresszív vezéregyéniség, pont olyan, mint az egyébként vele leváltatandó Orbán Viktor.

Az első lehetséges út tehát adja magát. Beállunk Botka mögé és lelkesen támogatjuk a szociálisabb és népbarátabb politikai alternatívát, amit képviselni kíván. Ennél többet nem tehetünk, mert Botka csak programszinten baloldali, a hagyományos baloldali ideológiát képviselni nem kívánja. Mellőzi a megszokott szimbolikát, a vörös színt és egyéb munkásmozgalmi jelképeket, a baloldali retorikát. Botka kulturális értelemben kifejezetten jobboldali. Számára a nyugatias, atlantista kötődés a fontos és nemzetieskedés sem igazán illik a baloldalra. Botka nem fog együttműködni az MSZP-től balra álló formációkkal, ez ma már nyilvánvaló. Persze erre nincs is szüksége, mert ezen formációk többsége önként áll be teljes mellszélességgel a szocialista miniszterelnök-jelölt mögé.

Mi a másik út? Ha belátjuk, hogy Botka szociálisan elkötelezettséget mutató programja nem elég, akkor azt is be kell lássuk, hogy a baloldal csak akkor tud megerősödni, ha a hagyományos baloldaliság modernizált értékeit közvetíti. Megszólítja és képviseli a modern munkásosztályt, bírálja a kapitalizmust, rendszeralternatívát mutat és küzd azért. Modern baloldali ideológiához modern baloldali mozgalmi szervezeti struktúrát ad, azaz létrehozza erős pártját és az annak holdudvarába tartozó szerveződéseket. Aki beáll Botka mögé, az lemond arról, hogy a baloldal újra megerősödjön Magyarországon. Aki radikális antikapitalista, antifasiszta és antirasszista politikát vár, annak tennie kell azért, hogy a jelenben is létezzen a mindezt képviselő politikai erő. Nem elég elméleti síkon foglalkozni ezzel a kérdéssel, hanem az elveket a gyakorlatba át kell ültetni. Ma Magyarországon egyre több olyan gondolkodó balos van, aki megnyerhető ennek az ügynek, mert többségükben már egyértelműen megfogalmazódott a gondolat, hogy kitörési pont csak ebbe az irányba van. Az elmúlt évek liberális és jobboldali liberális szerveződési megmutatták, hogy ezeken a területeken nem tud megerősödni új ellenzéki alternatíva.
Amit hangsúlyozni kell már indulásnál! Vannak zsákutcák, amelyekbe nem sétálhatunk be többé. El kell például utasítsunk mindennemű antikommunista propagandát. A jobboldaliak és a liberálisok szerint csak akkor lehetünk hiteles baloldaliak, ha mi is ismételgetjük hazugságokat részigazságokkal kombináló antikommunista közhelyeiket. Elvárják, hogy határolódjunk el Cháveztől, Kádártól, Castrotól, Chetől, Sztálintól, Recsktől, Katyintól, a Gulágtól, a Tanácsköztársaságtól, Károlyitól és Lindler Bélától. Aztán amikor felmondtuk a leckét, akkor elvárják, hogy kezdjük előrről. Ennek semmi értelme, így ezzel nem is kell foglalkoznunk. Antikommunista baloldal nincs. Aki antikommunista, az liberális vagy jobboldali, azaz politikai ellenfelünk.

A valódi vagyis rendszerkritikus baloldal természetesen tekintheti legfontosabb céljának Orbán leváltását, de ez nem azt jelenti, hogy hagyjuk elveszni magunkat teljesen. A baloldal ma Magyarországon egy diaszpóra, amelyet újra meg kell szervezni, amelyet újra erőssé kell tenni. Botka és a mögötte álló sokszínű formációnak esélye sincs leváltani Orbánt 2018-ban, a támogatásukra fecsérelt energiának van jobb helye a baloldalon. Meg kell mutatni magunkat, programunkat, jó embereinket. Annak nincs realitása, hogy minden választókörzetben alkalmas jelöltünk legyen, ezért gesztusszinten megengedhetjük magunknak, hogy ne állítsunk jelöltet ott, ahol az ellenzék nyerési esélye megvan, de ez a legtöbb, amit meg lehet tennünk.

Nekünk újra fel kell tennünk a politikai térképre a baloldalt és ebből a szempontból egy országos választás kiváló lehetőség arra, hogy megmutassuk magunkat. Utána lesz még egy önkormányzati és egy EP választás, azokon megjelenni csak akkor tudunk, ha a kötelező edzőkörnek minősülő országgyűlési választást minél több helyen végigcsináljuk.

Kalmár Szilárd
alelnök
Balpárt

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük