A bankfiókban nem, de a gyárban kellett dolgozni. Több száz halott.

couple died in a collapse buiding Naijapalsdotcom

Sanzeed Hossein, a Bangladesi Dolgozók Demokratikus Pártja vezetőségi tagja beszámolt a főváros, Dacca külvárosában lévő Rana Plaza összomlásáról. A beszélgetés pillanatában a halottak száma már eléri a 800-at, a sebesülteké a kétezret.

Sanzeed Hosseiné:

Nyolcemeletes épületről van szó, ahol 6 konfekcióüzem működött. A munkaerő zöme női. Bangladesh fő exportcikke a konfekciós termék. A helyi munkáltatók dicsekednek a munkaerő különsen alacsony árával. Ez, magyarázzák,  versenyképességük biztosításának eszköze (…).
 
Az épület összeomlását megelőző napon már repedések támadtak a falakon, a hatóságok is látták, de az épület tulajdonosa és a munkáltatók köteleztek a munka folytatására, amelynek hiányában a bért nem fizetik ki.

Az épületben található irodákat és egy bankfiókot kiürítettek, de a munkásnőknek tovább kellett dolgozniuk. Egyik vállalat tulajdonosa egyébként a jelenleg kormányon lévő Ligue Awami párt egyik személyisége.

A tragédia nem elszigetelt jelenség. Néhány hónapja Daccában egy épület tüzet fogott a villanyberendezés meghibásodásából, 147 dolgozó halt meg. A műhelyek kívülről be voltak zárva, még menekülni sem lehetett.
Az utóbbi évtizedben 6 ezer bangladeshi dolgozók pusztult el hasonló körülmények között. Ismétlem, nem baleset, hanem a munkaerő árának csökkentése ölte meg őket.

Munkásosztályunk nagy árat fizet e «törvény» miatt – emberéletekkel, tönkretett családokkal, általános nyomorral. Tudjuk jól, hogy a tőkés kizsákmányolás rendszere, a piac univerzális jellemzője a munkaerő árának letörése. Ezért nem csak Bangladesh népére tartozik, hanem az összes dolgozóra a világon.
 
Bangladeshben azonnal reagáltak nemcsak a konfekcióipari munkások, hanem más szektorok is. Holnap lesz május elseje és folytatódnak a tiltakozó megmozdulások. Folytatjuk a harcot, hogy a közvetlen felelősök bünhődése ne maradjon el és a biztonsági előírásokat tartsák be. Együtt küzdenek a dolgozók szervezeteikkel.
Pártunk számos alkalommal részt vett a Nemzetközi Egyetértés kampányaiban, most is teljes erőből támogatja a szakszervezeti föderációt követeléseiben. Aktivistáink a harc első soraiban vannak, hogy ezek teljesüljenek.                                                                                      
 
Nemzetközi szinten is szolidaritási kampányra hívunk – a szakszervezeti föderáció vezetőivel egyetértésben. Ennek a kampánynak támogatni kell az ILO-nak címzett követelést, hogy a 2013. júniusi ülésszakon bangladeshi dolgozókból és szakszervezeti felelősökből álló küldöttséget fogadjon, akik kimondják az igazságot arról, ami országunkban történik.

Somi Judit – nemzetközi Infók

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük