A Bosch-csoport az alacsonyabb keresetűeknek nagyobb fizetésemelést ad

Bosch
Miközben a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleti szervei pár ezer forintos különbség miatt nem tudnak megállapodni a minimálbérről,  az ország egyik legnagyobb autóipari foglalkoztatójának három gyártóegységénél átlagosan 8 százalék körüli, differenciált jövedelem-növekedésről állapodtak meg a szakszervezettel 2021-re vonatkozóan. Az első járványhullám idején elbocsátott munkavállalók jelentős részét már visszavették – írja a Napi.hu.

A Bosch-csoporthoz tartozó üzemeknél úgy osztották el a bértömeg-növekedést, hogy

az alacsonyabb keresetűeknél 8-10 százalék körüli volt a növekmény, a magasabb keresetűek esetén pedig arányosan kevesebb, azzal együtt, hogy az inflációnak megfelelő mértékű 4 százalék körüli emelést minden egyes alkalmazott megkapta,

még a magasabb pozícióban lévők is – tudta meg a Napi.hu Kozma Zsolttól, az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezetének (ÉTMOSZ) elnökétől.

Miközben az országos minimálbér-tárgyalásoknál első körben 0 százalékos növekedést javasolt a munkaadói oldal, addig a nagyrészt külföldi kézben lévő járműiparban ez a mérték értelmezhetetlenül kevés. A bérversenyben a Bosch sem maradhat le, hiszen például a Mercedesnél 2020 végén bruttó 90 ezer forintos alapfizetés-emelésről döntöttek a következő két évre vonatkozóan, míg az Audinál három évre nézve 36 százalékos jövedelemnövekedésről állapodtak meg,  a Thyssenkrupp Kft. jászfényszarui telephelyén 10 százalékos alapbér-emelést alkudott ki az ÉTMOSZ.

  •  
  •  
  •  
  •