A Chicken Game-et a görög kormány nyerte

Varufakisz mosoly

(Chicken Game: amerikai eredetű autós játék, amikor két sofőr száguld egymás felé, és az veszít, aki előbb elrántja a kormányt.)

Az Európai Unió nagyon csúnya legitimitási válsága ez, százmillók értették meg, hogy az Uniós sajnos nem az átlagemberekért van. Nagyon fontos fejlemény, hogy vége azoknak az évtizedeknek, amikor az európai integráció politikailag semleges, technokrata folyamatként volt reprezentálva, az EU pedig egy politikai eunuchként, melyből az eltérő politikai filozófiák, ideológiák mellőzve vannak. Ez a funkcionalizmusnak csúfolt megközelítés csak arra volt jó, hogy a háttérben az Európai Unió eltávolodjon a polgáraitól, és a gazdasági elitek befolyása alá kerüljön.

A Sziriza kormány januárban két dologra kapott felhatalmazást a választóktól: 1.) maradjon az ország az eurozónában, 2.) legyen vége a megszorításoknak. A több hónapon át tartó tárgyalások alatt az Eurogroup hozzáállása miatt világossá vált, hogy a két dolog egyszerre nem történhet meg. Vagy további megszorítások árán benn lehet maradni az eurozónában, ez viszont valószínűleg csak azt jelenti, hogy az államcsőd pár év múlva még katasztrofálisabb gazdasági helyzetben következik be. A másik lehetőség, hogy a jelentősen csökkent betetállomány mellett most jelent be szelektív államcsődöt Görögország, visszavezeti a drachmát, és a kormány végre elkezdheti a beruházásorientált, korrupciót felszámoló, oligarchákat elszámoltató gazdaságpolitikáját. Ezt minden további nélkül megteheti Athén, hiszen az államháztartás kamattörlesztések nélküli egyenlege tavaly is, idén is pozitív volt. A hitelállomány visszafizetésének megtagadása nem a világ vége, több ország is talpraállt belőle. A drachma visszavezetése technikai értelemben akár napokon belül megoldható, főleg, hogy több euró van forgalomban mint a teljes betétállomány, ami még évekig párhuzamos valutaként működhet. A korábbi évek megszorításait adófizetőik pénzéből finanszírozó országok viszont gigantikus veszteségeket könyvelhetnek el.

Forrás: Pogi BLOG

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük