A cigányokat lelövik, ugye?!

A rendőrég, és az ügyészség első nekifutásra kijelentették, hogy az Örkényben történt, neonáci rendőr által elkövetett gyilkosság jogszerű volt. Akkor most gondolkodjunk részrehajlás nélkül logikusan. Tegyük fel hogy én, vagy te kedves olvasó vagyunk a rendőr. Adva van egy körözött bűnöző. Gondolom mielőtt kimegyünk hogy elkapjuk tájékozódunk róla. Milyen bűnöző, mire számíthatunk az esetleges elfogásánál? Tehát, ha a neonáci, jobbikos rendőr ezt megtette volna, akkor tudta volna, hogy nem egy erőszakos bűnözővel, hanem egy pitiáner tolvajjal vagy csak dolga, aki soha életében nem követett el erőszakos bűncselekményt.

 

Ennek okán, az az intézkedés miszerint a rendőrök szó nélkül, kommandóst játszva, minden felszólítás nélkül berúgták rá az ajtót, és berontottak a házba-nemhogy felesleges volt, hanem ártalmas hibás intézkedés. (Kérdés, hogy ekkor már előrántott fegyverrel rontottak e be hozzá) Ezzel a cselekménnyel ugyanis egy támadásba fajuló védekező természetes reakciót idéztek elő a későbbi lelőtt emberben. (Képzeljük el, hogy valakik szó nélkül berúgják rátok az ajtót) Ilyen esetben minden ember azonnal védekezésbe kezd, ami sok esetben támadásba megy át. Az ember menteni akarja az életét.

A Megfelelő intézkedés az lett volna, hogy a két rendőr lezárja a menekülési útvonalakat, a harmadik bekopog, és közölve, hogy rendőrség felszólítja a körözött személyt, hogy jöjjön ki a házból. Ha így tesznek nem lett volna haláleset a vége. Továbbmenve az előállítandó személy menekülésbe kezd, a rendőrök üldözésbe. Ha én mint rendőr tudom, hogy a menekülőnél az élet kioltására alkalmas, fegyvernek látszó, vagy minősülő tárgy van, akkor nem közelítem meg olyan távolságban, amelyből, a menekülő bűnözőnek alkalma nyílna engem, vagy a társaimat megtámadnia, a testi épségünket veszélyeztetnie. Megfelelő távolságból felszólítom, hogy álljon meg, és ha szükségesnek látom figyelmeztető lövést adok le a földbe, vagy a levegőbe. Ha ez nem eredményes akkor sem lövök, és nem közelítem meg kritikus közelségbe.

Futni hagyom, mert tudom, hogy nem veszélyes a társadalomra nézve. Csak egy nyomorban élő ember, akinek egy buszjegyre sincs pénze, nem tud messzire menekülni. Erősítést hívok, és hamarosan elfogjuk. Szubjektív véleményem, ha ez az eset nem is volt szándékos emberölés, amit kétlek, akkor is a rendőrök annyi hibát , sőt szabályt sértettek az intézkedés során, hogy a megfelelő szankció feléjük, a teljes leszerelés az állományból lenne igazságos. Az ilyenek nem valók rendőrnek!

Forrás: Radics Béla, Facebook

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük