A COVID miatt bajba került Tiborcz is, Matolcsy segített rajta!

„Aki korán kel, fantasztikus banki lehetőségeket nyer” – fogalmazott egy évvel ezelőtt Matolcsy György jegybankelnök, amikor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedvezményes hitelprogramjáról beszélt, amelynek alapvető célja az volt, hogy a piacinál kedvezőbb hitelekkel segítse a koronavírus járvány miatt nehéz helyzetbe került kisebb gazdasági szereplőket, a mikro-, kis- és középvállalkozásokat. “Meglepő” módon azonban jutott a pénzből az ország egyik vezető ingatlanvállalkozójának, Tiborcz Istvánnak is, akinek gazdasági sikertörténete érdekes módon akkor vette kezdetét, amikor beházasodott Orbán Viktor családjába. Erről a Direkt36.hu írt.

Tiborcz cégei éves szinten milliárdos profitot termelnek, szakértői becslések szerint a 60. legértékesebb magyar tulajdonú vállalkozás. A jogi besorolás szerint azonban még így is csak középvállalkozásnak minősül a cégcsoport, amelynek egyik tagja, a BDPST Zrt. vett fel 3 milliárd forintos kedvezményes hitelt az MNB programjának segítségével. Ezzel ki is váltottak egy fővárosi ingatlanfejlesztéshez korábban felvett, kedvezőtlenebb kamatozású hitelt.

A Direkt36 jobban utána nézett a dolgoknak és kiderült, hogy nem csak ezzel a 3 milliárddal segítette Matolcsy a bajba jutott Tiborczot. A Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá nevet viselő jegybanki program során. 1,72 milliárdos kölcsönt kapott annak a Sájer Gábornak a vállalkozása is, aki korábban Tiborcz közvilágítási pályázatokon taroló cégét, az Eliost vezette, Czéh-Tóth Márk, Tiborcz barátja pedig majdnem 1 milliárdot kapott egy pécsi szálloda felújítására.

Az NHP Hajrá keretében egy év alatt összesen 31 ezer vállalkozás jutott hitelekhez. Az MNB kimutatása szerint a kedvezményezettek több mint fele mikro- és kisvállalkozás volt, és a kölcsönt kapók többsége legfeljebb tízmilliós nagyságrendben vett fel hitelt. Tiborcz és a hozzá kötődő emberek cégei ehhez képest jóval nagyobb, milliárdos tételben kaptak segítséget.

A jegybank a Direkt36-tal azt közölte, hogy az NHP Hajrá keretében eddig megkötött 45 500 ügyletből 155 esetben fordult elő, hogy a hitel mértéke meghaladta az egymilliárd forintot. Azt banktitokra hivatkozva nem árultak el, hogy kik voltak az érintettek. A BDPST Zrt. kölcsönéről azt írták: a cégek hiteleiről nem ők döntenek, ennek ellenére szerintük indokolatlan lenne kizárni a programból azokat a cégeket, amelyek évek óta nyereségesen, hatékonyan működnek. A BDPST Zrt., a Budapest Bank, valamint Czéh-Tóth vállalkozásai nem reagáltak az újságírói megkeresésekre.

Tiborcznak más cége is kapott korábban közpénzt. Az Elios Innovatív Zrt. nevű cége korábban több közvilágításfejlesztési pályázatot is elnyert, amelyeknél az EU csalás elleni hivatala, az OLAF szabálytalanságokat talált. Tiborcz a cégből való kiszállása után azt mondta, megértette, hogy a miniszterelnök rokonaként távol kell maradnia az állami vagy önkormányzati ügyektől. Ezt követően a BDPST Zrt. a különböző ingatlanprojektjeihez többször is kapott állami banki hiteleket. Tiborcz ezt azzal magyarázta, hogy ezek nem állami támogatások, hanem hitelek, amelyeket vissza kell fizetni.

Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •