A dán munkásokat egyre jobban fenyegeti az időskori elbutulás

Worker
Úgy tűnik, nem csak az izmokat és az ízületeket terheli meg a kemény fizikai munka. A Koppenhágai Egyetem friss tanulmánya alapján az építkezéseken, gyárakban és hasonló területeken dolgozó férfiaknál jelentősen megemelkedik a demencia kockázata – áll az intézmény közleményében.

Az eredmények alapján a kemény fizikai munkát végző személyeknél 55 százalékkal magasabb a rendellenesség kialakulásának esélye, mint az ülő munkákat folytató alanyoknál.

A korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a fizikai aktivitás éppenséggel csökkenti a demencia veszélyét, a szakértők viszont korábban is gyanakodtak rá, hogy nem mindegy, milyen típusú aktivitásról is van szó. Bár eddig is tettek kísérleteket ezen felvetés igazolására, Kirsten Nabe-Nielsen és kollégáinak új kutatása az első, amely alátámasztja:

a kemény fizikai munka növeli a rendellenesség jelentkezésének kockázatát.

A friss eredmények alapján Nabe-Nielsenék úgy vélik, érdemes pontosítani az egészségügyi ajánlásokat. A WHO szerint például a fizikai aktivitás hozzájárulhat a mentális egészség megőrzéséhez, úgy tűnik azonban, hogy a megterhelő fizikai munka kifejezetten veszélyes.

Andreas Holtermann, a Svéd Munkakörnyezet-kutató Intézet munkatársa és a csapat tagja szerint sok munkahelyen már most is komoly erőfeszítéseket tesznek a dolgozók egészségének megőrzéséért. A probléma az, hogy ezeket az előnyöket jellemzően csak egy szűk, magasabb szintű oktatásban részesült réteg élvezheti.

A szakértő hozzátette, a komoly fizikai munkát végzők esetében még több óvintézkedésre lenne szükség.

Az új vizsgálatban egy, az 1970-es években elindított adatbázist használtak fel, így több mint 4700 dán férfi információit elemezhették. Az alanyoknál egészségügyi nyomon követést is folytattak, többek között az esetleges demencia kialakulását is dokumentálták. Az eredményekből kiderült, hogy a komoly fizikai megterhelés növeli a rendellenesség jelentkezésének esélyét.

Health Sciences
Fotó: Pexels

  •  
  •  
  •  
  •