A devizahitelest kiköltöztetik ugye?

sarvarper05szp

Sárvár – Heteken belül kilakoltathatják Börczy Lajost. A férfi 13 millió forint összegű svájci frankos hitelt vett fel, de törleszteni nem tudott. Ingatlanjait elárverezték, és felszólították a kiköltözésre. Teljes egészében svájci frankos hitelből vásárolt ingatlant Börczy Lajos, az akkori, havi száztíz ezer forintos törlesztőrészlet azonban háromszorosára nőtt a válság után – mit már nem tudott fizetni. A bank eladta követelését egy kft.-nek, ekkor kezdődtek a jogos és szerint jogtalan árverések, melyek során ingatlanjai több kézen mentek át, öt pedig már a kiköltözés fenyegeti. 2004 szeptemberében kötöttem  szerződés arra, hogy megveszek egy Esze Tamás utcai házat. 13 millió forintos svájci kölcsönt vettem fel  forintban a teljes vételárra – emlékszik vissza a férfi.

Akkor 110 ezer forint volt a törlesztőrészlet, ami vállalhatónak tűnt.  De jött a válság, és a fizetendő havi részlet hamarosan háromszorosára emelkedett.

– Ezt az összeget már nem tudtam fizetni, három-négy részlet is kimaradt. Levélben kértem segítséget a  banktól, de érdemi választ nem kaptam, sőt árverésre bocsátották azt az ingatlant, amelyben korábban laktam,  és amelyet jelzálog terhelt. A bank közben eladta a követelését egy kft.-nek, utóbbi pedig megtámadta jogi úton a bank által elindított  árverést, ami semmissé vált. Az új árverésen az ingatlan potom áron egy magánszemély tulajdonába jutott, ahogy a  fedezetként szolgáló lakás is, de azt rögtön tovább is adták egy kft.-nek.

Egy szombathelyi ügyvédet bízott meg Börczy Lajos, megindult a pereskedés. Ekkor lépett be a történetbe egy újabb cég, amely szintén megvásárolta volna – az árverésre bocsátott összegnél jobb áron – a jelzálogként megjelölt ingatlant.

Az ügyvédem megkereste a rossz hitelt megvásárló kft.-t, ott azt javasolták, csináljanak egy próbaárverést, hogy  lássák, mit ér az ingatlan –  s ha az kedvezőbb, visszalépnek. Ezen el is kelt mindkét ingatlan  – két stórman volt a vevő -, és  a vételárból vissza is lehetett volna fizetni a kölcsönt, de Börczy úr ügyvéde egyszerűen eltűnt. Azóta is elérhetetlen, sőt a férfi információi szerint az ügyvédi kamarából is kizárták.

– Ha mindenki tartja a szavát, a két ingatlan árából ki tudtam volna fizetni hitelemet – mondja szomorúan a férfi. – Egy budapesti ügyvédhez fordultam, hogy perújrafelvétellel megtámadjam a végrehajtást.

A pereskedés megkezdődött, melynek során a végrehajtás leállítását kérték. Első fokon elutasították a kérelmet, másodfokra került, majd ismét az első fokra. Ismét a végrehajtás leállítását kérték, de a kérelmet szerdán a helyi bíróság elutasította. Tavaly december 27-én felszólították a férfit, hogy azt az osztatlan közös tulajdont, ahol lakik, hagyja el.

– Március 8-án lesz ezzel kapcsolatban a tárgyalás. Ha akkor úgy döntenek,  hogy kiraknak bennünket a Kossuth-szobor elé bútorostul, kilátástalanná válik az én életem is, mint  más devizahiteleseké.

FORRÁS: Vaol.hu

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük