A diákhitel kiterjesztésének szükségessége

Megalapozott szakmafejlesztési javaslat született a Diákhitel-rendszer kiterjesztésére az iskolarendszeren kívül szervezett felnőttképzési OKJ-s tanfolyamokra vonatkozóan.

A képzések.hu szakemberei – a magyarországi felnőttképző cégek többségének támogatását bírva – a közelmúltban azt javasolták, hogy a kormány gondolkodjon el, és az illetékesek tegyenek konkrét intézkedéseket a diákhitel igénybevételi lehetőségeinek kiterjesztésére az iskolarendszeren kívül szervezett OKJ-s képzések esetében is.

Takács Zoltán ügyvezető igazgató szerint a Diákhitel-rendszer kiterjesztésére az alábbi okok miatt van szükség:

A felnőttképzési törvény 2013-as módosítása óta (de főleg az utóbbi három évben) a felnőttképzési online statisztikák szerint a tanulói létszám folyamatosan csökken.

2013-ban még 152.000-en iratkoztak be az államilag elismert OKJ-képzésekre, addig 2014-ben már csak 142.000-en, 2015-ben 140.000 fő, az idei első 5 hónapban pedig mindössze 40.000-en kezdték meg tanulmányaikat ebben a rendszerben.

Ugyanakkor a munkaerőpiacon folyamatosan nő a betöltetlen pozíciók száma, miközben a cégek hatalmas munkaerőhiánnyal küzdenek, egyre több problémát okoz a képzett szakemberek megtalálása és alkalmazása.

A probléma alapvető oka, hogy a korábbi törvénymódosítások drasztikusan megemelték a tanfolyamok minimális időtartamát, ami magával hozta a kurzusok árainak erőteljes emelkedését.

Azoknál a szakmáknál, amelyek iránt Magyarországon nagy a kereslet – ilyen például a hegesztői és a villanyszerelői munka –, a hazai képzések időtartama és az oktatás ára is az egekbe szökött, aminek a megfizetését csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak.

A diákok többsége szeretne az állam által biztosított ingyenes OKJ-tanfolyamokra bejutni, de a Szakképzési Centrumok jelenleg is nagyon leterheltek.

A másik probléma, hogy az ingyenes OKJ-tanfolyamok az iskolarendszerű képzésekre vehetők csak igénybe.

A hivatalos OKJ-jegyzék viszont számos olyan speciális tanfolyamot tartalmaz, melyek csak iskolarendszeren kívül végezhetőek el és ezekért a tanulónak keményen fizetnie kell.

Sok olyan tanfolyam van, melynek a díja – a vizsgadíjakkal és az egyébb járulékos költségekkel együtt –többszázezer forintra tehető és sokaknak még a részletfizetési lehetőség sem jelent kiutat.

Megközelítően százezer olyan tanulni vágyó ember él jelenleg hazánkban, akik számára reális megoldás lenne egy kedvező kamatozású diákhitel törlesztési lehetőség.
A jelenlegi igen nehéz munkaerőpiaci helyzetben a kormánynak minden lehetőséget meg kell ragadnia, hogy a szakképzést és az oktatást támogassa, hiszen szakképzett munkaerő hiányában semmilyen gazdasági növekedést nem lehet megvalósítani.

Takács Zoltán – a képzések.hu országosan integrált oktatási adatbázis ügyvezető igazgatója – az ebben a tárgykörben született szakmai állásfoglalását hivatalosan is eljuttatta az illetékesekhez, arra kérve a minisztérium szakembereit, hogy a képzések.hu javaslata alapján készüljön megalapozott hatástanulmány ebben a témában.

A speciális támogatási lehetőségek kidolgozása és bevezetése egyaránt érdeke a hiányszakmákat elsajátítani vágyóknak, az oktatási intézményeknek, a tanároknak, a hitelt közvetítő pénzintézeteknek és az oktatáspolitikusoknak.

Varga Mihály

 •  
 •  
 •  
 •  

2 Comments on “A diákhitel kiterjesztésének szükségessége”

 1. Szerintem elhibázott a gondolat, mégpedig egészében.
  Mert:
  a) hazugság, hogy szakemberhiány lenne. Az ipari szakmunkásképzők évente tucatszám szabadítják a társadalomra a pályakezdő szakembereket a kőművestől a villanyszerelőig.
  b) a munkaNEMadók azonban – elegendő végignézni az álláshirdetéseket! – a kirekesztés legelképesztőbb húzásait vetik be, hogy ne kelljen őket felvenni. Arcképes önéletrajz követelménye a romák ellen, B és C kategóriás jogosítvány és saját gépkocsi követelménye a szegények ellen, 5 év tapasztalat követelménye – a nagy semmiből! – a frissen végzettek ellen, és mindezek után jön a hazugság, hogy “nincs elég szakember”, miközben ők egyfelől fajgyűlölők, másfelől pedig nem partnerek a frissen végzettek tapasztalatszerzésében!

 2. A Fidesz ugyanúgy lenyúlta a felnőttképzést is, mint minden egyebet, meg lehet nézni hova vándorolnak a nagy pénzek melyeket a támogatott képzésekre fordítanak… a nem haver képzők lehúzták a rolót, nem feleltek meg az új követelményrendszernek… de fogy a hallgatói létszám, fogy a pénz a csókimókiknál… egy kis diákhitel besegítene, vannak még üres markok és meg nem tölthető zsebek…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük