A diplomamunkák nyilvánosságáról

 

doktortalan volt köztásaságtalan elnök Schmitt Pál szakdolgozata körüli csetepaté  engem személy szerint nem igazán hozott lázba. Őszintén szólva nagy ívben sz…rok rá hogyan írta a doktori értekezését és, hogy doktor vagy nem doktor. Mind általában az összes ilyen “nemesi címekre”.  Ettől még akár lehetett volna jó köztársasági elnök is – nem volt az – de nem ezért hanem azért mert embertelen, igazságtalan elnyomó törvényeket írt alá. Az más kérdés, hogy az aláírás megtagadásával a mai jogrendszerben maximum csak késleltethette volna azok érvénybe lépését, de akkor is az Ő neve “díszeleg” ezen törvények alatt.

A dolog utórezgéseként most a különböző bulvár médiák elkezdték a jelen és közelmúlt politikusainak diploma munkáit fürkészni. (ennek persze szintén semmi értelme). Az viszont figyelemre méltó , hogy ennek kapcsán egyes egyetemek úgy nyilatkoztak, hogy “adatvédelmi okokból” a diplomamunkákat nem adhatják ki.


MIRŐL VAN ITT SZÓ? AZ ÉSZ MEGÁLL! 
 

Hiszen a diploma munka állítólag tudományos alkotás. A tudosok pedig azért dolgoznak, hogy tudományos eredményeiket publikálják, a társadalomnak hasznára váljon, illetve további tudományos munkához szolgáljanak segítségül, kiinduló pontként. Ha egy tudományos munka “titkosan kezelendő, nem megismerhető” akkor mi a fészkes fenének készült?


Az persze egy lehetséges logikai válasz, hogy a diplomamunka egyfajta vizsga, ami az oktatási intézmény belügye és az intézmény úgy dönt az nem nyilvános. De akkor ezt kell mondani és nem állítani azt, hogy a diplomamunka tudományos alkotás.

Ez az egész egy marhaság, ami újabb ékes bizonyítéka a szellemi tulajdon és az adatvédelem jelszavával folyó teljesen irracionális őrületnek. A szellemi munka egyetlen értelme ha az nyilvánosságra kerül és közvetlenül vagy közvetve  mások gyakorlati tevékenységükben hasznosítják azt. A szellemi termék a dolog természeténél értelménél fogva nem lehet “tulajdon”, nem lehet “árú”, nem lehet a nyilvánosságtól elzárt – ezzel gyakorlatilag a rá fordított munka értelmét veszti. –  Pontosabban ez így lenne egy ésszerü világban.


(csak zárójelben jegyzem meg nem ez az egyetlen irracionalitás kapitalista világunkban – sőt a globális kapitalizmusban az irracionalitás a “norma” és lassan kivétel számba megy ha valami ésszerűen működik tehát az emberiség ezen betegségét – a kapitalizmust – mimnél gyorsabban fel kell számolni)

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük