A Fidesz rátelepszik a turizmusra is?

magyar turizmus

Kevés olyan ágazat van, amelyre még nem tette rá csápjait a kormánypárt, de úgy tűnik, elérkezett az idő, hogy egy valóban jól teljesítő és fejlődő ágazatot is bekebelezzen a Nemzeti Együttműködés.

A KSH adatai szerint ugyanis szédületes bővülésen esett át az ágazat az utóbbi években: 2010 óta majdnem 30 százalékkal nőtt a turisztikai céllal hazánkba érkező külföldi vendégek száma. Nem csoda hát, hogy a sikerből részesedni akar az ágazat felemelkedésében eddig nem túl tevékeny kormányzat – gazdasági holdudvara – is.

Egy február elején kiszivárgott kormány-előterjesztés tervezetéből ugyanis az derül ki, hogy a kormány egy új intézménystruktúra kialakítását tervezi, amely a turizmus egészét lefedi, és amelyre a kormányzati érvelés szerint azért van szükség, hogy növekedjenek a turizmusból származó állami bevételek.

Csakhogy a dokumentum több ponton az állami piacra lépést javasolta a turisztikai ágazatban is, kezdve a nemzetközi színvonalú rendezvényszervezéstől a városnéző buszok indításáig. Kérdés, lehet-e hinni a kormánypártoknak, hogy nem lesz újabb piaclenyúlás, ezúttal a turizmusban. Hamarosan kiderül, a tervezet ugyanis szűk két hónapot ad a megvalósításra.

Piackorlátozás vagy hatékonyságnövelés? 

Egy nemrég kiszivárgott titkos kormányzati előterjesztés alapján a kormány növelni akarja befolyását a turisztikai piacon: a tervezet szerint az államnak piacra kéne lépnie a turizmusban, kezdve a nemzetközi színvonalú rendezvényszervezéstől a városnéző buszok indításáig. A tervezet háttérintézményt is rendelne a tervhez, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökséget (NIÜ) hozná létre a cél elérésére.

Bővebben: Ténytár

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük