A főváros felelőtlensége miatt van ismét csődközeli állapotban a BKV

8 as kiesett1

Budapest közösségi közlekedése ismét csődközeli állapotba került. A 4K! szerint elfogadhatatlan, hogy Tarlós István főpolgármesterségének harmadik évében a kormány és a főváros még mindig nem talált megoldást a tömegközlekedés finanszírozására.

Budapest lakossága évek óta retteg amiatt, hogy mikor omlik össze a BKV, miközben az utasoknak Budapesten sokkal nagyobb arányban kell hozzájárulniuk a cég működéséhez, mint a legtöbb európai országban. Budapesten a vonaljegyek ára az átlagkeresethez viszonyítva a legmagasabb egész Európában, ráadásul ugyanannyit kell fizetni egyetlen megállóért, mint a végállomástól végállomásig tartó, akár 15-20 km-es utazásért.

A mostani csődközeli helyzet amiatt alakult ki, mert az idei évben az önkormányzatoknak legalább nullszaldós költségvetést kellett készíteniük, tervezett hiányuk nem lehetett. Ezt a főváros nem tudta megoldani, mivel a közösségi közlekedés működéséhez hiányzik 15,6 milliárd forint. Ebben nagy szerepe van annak, hogy az állam idén 10 milliárd forinttal csökkentette a budapesti tömegközlekedés normatív támogatását. A Fővárosi Közgyűlés ezért úgy döntött, hogy csak fél évre, június 30-ig rendeli meg a szolgáltatást a BKK-tól.

A szolgáltatási szerződés lejárta vészesen közeledik és a 15,6 milliárd forint még mindig hiányzik. A második félévre vonatkozó közszolgáltatási szerződés megkötésének törvényi határideje május 31-e. Ha a szerződés nem születik meg időben, a bankok felmondhatják a BKV hitelszerződéseit és ezzel nem csak a cég, hanem a főváros is csődbe kerülhet. Ez azért valós veszély, mert a főpolgármester tavaly csak hosszas egyeztetés után tudta újraütemezni a lejáró hiteleket.

A 4K! – Negyedik Köztársaság Mozgalom elfogadhatatlannak tartja, hogy egy kétharmados többséggel rendelkező Fidesz-kormány, egy Fideszes főpolgármester és a többségben lévő fővárosi Fidesz-frakció nem képes megnyugtató megoldást biztosítani a budapesti tömegközlekedés zavartalan működése érdekében, miközben az autóbusz-szolgáltatás jelentős részét kiszervezték a Békemenetet szervező oligarchának.

A 4K! tudomásul veszi, hogy a Fideszt nem érdeklik a budapesti emberek terhei, de felhívja az állampárt figyelmét, hogy a BKV bedőlésével együtt bedől a főváros is, és akkor Széles Gábort sem tudják majd kifizetni.

 

4k sajtó

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük