A fővárosiak többsége a járványhelyzet ellenére is támogatja a BKV Sztrájkot

A Publicus Intézet és Népszava közvéleménykutatási eredményei azt mutatják, hogy a budapestiek többsége annak ellenére is támogatja a BKV dolgozók által kilátásba helyezett sztrájkot, hogy továbbra is komoly problémát jelent a járványhelyzet. A megkérdezettek 52 százaléka szerint ez elfogadható a jelenlegi helyzetben is.

A kormánypárti fővárosiak kétharmada viszont nem támogatja a munkabeszüntetést.

A válaszadók többsége, 61 százaléka gondolja, hogy a fővárosnak azért nincs pénze béremelésre, mert a kormányzat olyan mértékben vont el forrásokat, hogy erre már nem marad pénz. A megkérdezettek harmada gondolja úgy, hogy az önkormányzati cégek, így a BKV is pazarlóan működik. Nem meglepő módon a kormányzatot az ellenzéki szavazók hibáztatják a kialakult helyzet miatt, a cég pazarlása viszont a kormánypártiak szerint rendkívüli. 

A megkérdezettek fele jogosnak tartja a 6 százalékos béremelési, illetve a munkahelyek megtartására vonatkozó követelést, sőt a többség elutasítja azt az állítást is, hogy a sztrájkra készülőknek meg kellene elégedniük 1-2 százalékos emeléssel. Érdekes, hogy például a Momentum szavazók ötöde azt gondolja, hogy a jelképes emeléssel is beérhetnék a dolgozók. 

A budapestiek túlnyomó része (78 százalék) kifejezetten szkeptikus annak megítélésében, hogy milyen lesz a fővárosi önkormányzat pénzügyi helyzete a járvány után. A Fideszt támogatók 43 százaléka véli úgy, hogy minden úgy lesz, ahogy volt, az ellenzékiek viszont szinte mind (95 százalék) azt gondolják, hogy a főváros bevételei a járványhelyzet elmúltával is sokkal kisebbek lesznek a korábbinál.A legkilátástalanabbnak a 29 év alatti, illetve a 8 általánost végzettek látják a helyzetet.

Forrás: Népszava/Publicus

  •  
  •  
  •  
  •