A független képviselők nem ülhetnek be ezentúl frakciókba

parlamentipatko01
Megszűnhet a köpönyegforgatás a Parlamentben, ha jövő héten a képviselők megszavazzák a H/8042 sz., az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határozat módosítását. Egyes vélemények szerint Orbán a fideszesek kilépését próbálja megakadályozni.

A Fidesz négy, és a KDNP három képviselője által benyújtott módosítót kéthamados többséggel kell megszavaznia a Parlamentnek. A javaslat szerint:

„(6) A független és a függetlenné vált képviselő megbízatása alatt képviselőcsoport megalakításában nem vehet részt és képviselőcsoporthoz nem csatlakozhat.”

Eddig az volt törvény, hogy egy független képviselő fél év után szabadon választhatott arról, hogy melyik frakcióba ül be. A módosítás azon kívül, hogy valószínűleg nemzetközi jogot sért, azért is érdekes, mert ezek szerint a Fidesz fél, hogy esetleg képviselői közül páran átülnének más frakciókba. Vajon hová ülnek be a jelenlegi független képviselők? És mi van az esetleges Fidesz szakadárokkal? Megkezdődött a szétesés?

Az indoklás szerint a változtatás célja az, hogy az Országgyűlésben mandátumot szerző képviselő megbízatását annak a pártnak a színeiben vagy függetlenként lássa el, ahogy azt a választópolgároktól elnyerte.

Hadházy Ákos teljesen felesleges, ám jól sikerült sajtót letaroló f@szos akciója nyomán Kövér Lászlónak és a Fidesznek indoka lett arra, hogy egy kicsit szorosabbra vonja a gyeplőt a Tisztelt Házban. De ami még fontosabb, azt is megtiltanák, hogy független képviselők frakciót választhassanak maguknak.

Nem tudunk másra gondolni a Muon szerkesztőségében, csak arra, hogy a Fidesz-KDNP-n belül vannak olyan képviselők, esetleg képviselői csoportok, akik megunták már, hogy vezetőik diktatúrásdit játszanak, vagy csak jó orruk van a politikai mozgásokhoz, és ki szeretnének lépni a Fideszből és esetleg beülnének más ellenzéki frakciókba.

Ha ez igaz, az azt is jelentené, hogy veszélyben a kétharmad. Alapvetően változna meg a Parlament döntéshozatali mechanizmusa. (értsd: Nem menne át minden baromság, amit Fideszben kitalálnak.)

Úgy tűnik az október 13-i vereség, sokkal jobban megütötte a Fideszt, mint azt mutatják kifelé, komoly problémák lehetnek házon belül.

  • Vajon megszavazzák a módosítást a jövő héten?
  • Lesz fideszes ellenszavazat?
  • A legfontosabb kérdés, hogy a jelenlegi független ellenzéki képviselők, vajon beülnek-e valamelyik frakcióba?

Jövő héten a képviselők jogállásáról szóló törvény módosításáról is dönt a Parlament. A törvényben a Tisztelt Ház mindenkori elnöke nagyon erős fegyelmezői és büntetői jogköröket kap a képviselők rakoncátlankodásai felett, Kövér László akár két hónapra is kitilthatna képviselőket a munkahelyéről.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük