A görög dráma

Hegyi Gyula

A ki nem mondott igazi érv Görögország geopolitikai súlya volt.

Churchill a Sztálinnal kötött alkuban Kelet-Európát, Lengyelországtól hazánkon át egészen Bulgáriáig átengedte a szovjeteknek Görögország megtartása érdekében. De 1945 után a széleskörű támogatást élvező kommunista partizánmozgalmat így is csak angol katonai segítséggel sikerült leverni.

1967-ben az amerikaiak is támogatták a fasiszta görög ezredesek „kommunista fenyegetésre” hivatkozva végrehajtott katonai puccsát. Ilyen nyers megoldások később már nehezen voltak elképzelhetőek, ezért az uniós, majd az eurózóna tagsággal biztosították Görögország helyét a nyugati szövetségi rendszerben.

Sajnos ebből a korábbi görög kormányok és a nyugati bankok egyaránt azt a következtetést vonták le, hogy Görögországra nem vonatkoznak a közgazdaságtan unalmas szabályai.

A több évtizedes hazugság terheit egyoldalúan a görög társadalomra tolták át, a néppárti-szocialista athéni koalíció pedig szolgalelkűen teljesítette az addig szerencsejátékosi felelőtlenséggel hitelezők által diktált, kegyetlen megszorítási parancsokat.

Bővebben: Népszava

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük