A hazai szociális válság egyik legdurvább következménye a szexuális célú gyerekkereskedelem

Az európai uniós statisztikák szerint az EU területén szexuális célú emberkereskedelem-áldozataként azonosított magyaroknak 64 százaléka gyermek, a gyermek áldozatok 7,4 százaléka 11 éven aluli. Az összes regisztrált emberkereskedelem-áldozat közül pedig magyar nemzetiségű a legtöbb – derül ki az ECPAT és a Hintalovon Alapítvány legfrissebb, a gyerekek szexuális kizsákmányolását vizsgáló országjelentéséből – írja a Napi.hu

Lássunk világosan! Az európai emberkereskedelem, valójában gyermekkereskedelem felderített áldozatainak a fele magyar tini cigánylány. Ha esetleg van is némi javulás, a helyzet tragikus, az okok pedig a szociális válságban, s az ezt elhanyagoló jogi és hatósági világban gyökereznek.

Magyarországon a szegénységi kockázat nagyobb még az alacsony iskolai végzettségűek között és az is nagyon komoly hatással van egy család jövedelmi szintjére, hogy milyen településen él (minél nagyobb egy teleülés, annál nagyobb az ott élő családok bevétele).

Ezek alapján nem meglepő, hogy Magyarországon az EU legfejletlenebb térségei között számon tartott térségeiből, az ország északi-északnyugati (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) és délnyugati (Baranya megye, Tolna megye) részeiről származik az emberkereskedelem áldozatainak jelentős hányada (kor és a kizsákmányolás formája szerinti bontás nélkül).

A jelentés arra is rámutat, hogy a szexuális kizsákmányolás áldozatává válásának veszélye nagyobb azon gyermekek körében, akiket családjukból kiemeltek, és állami gondozásban élnek. Márpedig Magyarországon mintegy 20 ezer gyermek él állami gondozásban, akiknek egyharmadát anyagi okokból emelik ki a családjukból.

Továbbiak a Napi.hu-n.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •