A Jeruzsálem-napi nacionalista zavargások

Ortodox-gyerekek-provokációja

 Az évente megrendezésre kerülő Jeruzsálem napon Izraelben Jeruzsálem egyesítését ünneplik, amelyre az 1967-es hat napos háború eredményeként került sor, amikor Izrael megszállta és annektálta az akkor jordániai fennhatóság alatt álló, palesztin lakosságú Kelet-Jeruzsálemet, ahol a zsidó vallás legszentebb helye a Siratófal is található.

A Jeruzsálem-napi ünnepség a gyakorlatban az izraeli szélsőséges nacionalisták, telepesek egyik legfontosabb ünnepe, akik ilyenkor keresztülvonulnak Kelet-Jeruzsálem többségében palesztinok által lakott területein, valamint az óváros muszlim negyedén, miközben rasszista indulókat („Halál az arabokra”) énekelnek.

A legtöbb résztvevő a Kelet-Jeruzsálemi izraeli telepekről, illetve a megszállt Ciszjordánia egyéb vallásos és szélsőségesen nacionalista telepeiről érkezik a „Zászlók menetére”, amely az ünnep legfontosabb része.

Kelet-Jeruzsálem és az Óváros palesztin boltosainak ilyenkor be kell zárniuk az üzleteiket, ezzel megelőzve a nacionalista gyűlöletbrigádok rasszista indítékú támadásait.

Képriport: PR-Herald

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük