A jobboldali álszent konzervatív kormány birkózása a konzervatív-liberális hatpárti ellenzékkel

A Fidesz bajba kerülhetne, ha a hatpárti ellenzék arról beszélne, ami fontos. Ezzel szemben, ha az ISZOMM ilyen ütemben növekszik, akkor akár a kétfarkú szájából kiénekelve a sajtot még a mérleg nyelve is lehet a következő választásokon. Politikai elemzésünket olvashatják – Eszes Pétertől.

A világjárvánnyal és annak összes negatív következményével sújtott Magyarországon nagyjából a következő helyzet.

1. Fidesz – KDNP:

A Fidesz kőkeményen tartja a pozícióit. Minél inkább veszélyben érzi magát, annál inkább szorítja a gyeplőt. Érezni ezt az önkormányzatok és a nagypolitika szintjén, egyaránt. A harcos politizálásához nagy segítségére van az Európai Unió és vezető tagállamai. Ez utóbbiak jól érzékelhetően egyáltalán nem akarnak semmilyen példát statuálni a magyar kormányon, amely millió számra ontja nekik a kiváló szakembereket, akiket lehet dolgoztatni havi 600 euróért.

A Fidesz tökéletesen kezeli a politikai teret. Hiába a világjárvány, az egyértelmű gazdasági válság, az elszálló infláció, az összeomló egészségügy, mégis totálisan stabilan áll a lábán.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy egy normális országban az előbb felsorolt tételek egyikébe is bele szokott bukni egy bármilyen színezetű kormány.

Bár a kormánykoalíció veszített pár tízezer szavazót a tél beköszöntére, azonban ez általában így van a kormányzás során, főleg egy ilyen durva gazdasági válság közepette. Orbán Viktor két hétig zsarolta az EU-s kormányfőket a nyilvánosság előtt, s noha a blöffjével elbukott, a Fidesznek mégis lesz lehetősége a haveri osztogatásra a választási évben.

Bár számtalan okot lehetne felsorolni, hogy miért kellene a Fidesznek megbuknia, az hogy valóban megbukik-e egyáltalán nem biztos.

Törzsbázisa, tehát a vidéki kistelepülések lakói és a városi konzervatív polgárság stabilan a Fidesz mellet áll. A Fidesznek a lakótelepek népe jelenthet problémát. Ez utóbbiak jelentős része jelenleg Fidesz szavazó. Ennek elsődleges oka, hogy jószerivel csak a kormány beszél hozzájuk, akár az anyagiakról, akár a nemzeti érzésről van szó. Ez a tömeg azonban bajba kerülhet a válság miatt. Ha ők kimozdulnak a Fidesz támogatása mögül, akkor a kormányzó erők bajba kerülhetnek a ’22-es választásokon.

2. A hatpárti konzervatív-liberális ellenzék.:

Az egységesülő hatpárti liberális-konzervatív ellenzék komoly dilemmákkal néz szembe. Először is le kell majd játszani a belsős meccseiket. A Jobbik még nem mondott áment a közös listára. A Momentum kampány kezdett azért, hogy mindenütt legyen előválasztás. Kérdés mi van, ha nem lesz, avagy csak néhány helyen szerveznek előválasztást?

Gyurcsány Ferenc – bár nem akar miniszterelnök-jelölt lenni – folyamatosan úgy mozog, mintha ő lenne az vezetője ennek az összeállásnak. Vajon hogy tudja ezt elfogadni a Momentum, a Jobbik és az LMP?

Aggasztó, hogy a liberális-konzervatív összefogás programja nagyjából kimerül abban, hogy O1G. Dobrev Klára nevetséges, európai minimálbéres hazugságai jól mutatják, hogy például a DK pontosan ugyanúgy ki akarja szolgáltatni a magyar embereket a tőke akaratának, mint teszi azt a Fidesz.

A DK talán annyival korszerűbb, hogy megengednék a szabad szexuális életet.

És hogy legyen szabad sajtó. Ez utóbbiak természetesen támogatandók, ám ha valaki azt gondolja, hogy ettől emberek százezrei fognak átszavazni a Fidesztől a hatpárti összefogásra, az valószínűleg nagyot fog csalódni 2022-ben.

Furcsa, de leginkább jellemző, hogy a miniszterelnök-jelöltek vagy milliárdosok, vagy volt fideszesek, vagy vállaltan jobboldali konzervatív szereplők közül kerülnek ki. Tényleg velük kellene leváltani egy jobboldali kormányt?

Nem erősítette az egységesülő hatpárti ellenzék szerethető karakterét az sem, hogy egy nácit indítottak a Borsodi időközi választásokon. Ettől még paradox módon az amúgy egyre nagyobb elégedetlenség akár még a kormány buktatáshoz is eljuttathatja őket.

Óriási kérdés tehát, hogy együtt tudnak e maradni? Ki lesz a vezetőjük? Mi lesz a programjuk? Ígérnek-e magyar népnek jobb életet, vagy megint csak szabadok leszünk?

3. Hova álljanak a kispártok?

A Fidesz, és a jobboldali -liberális hatpárti ellenzék mellet még működnek egyéb pártok. Itt van rögtön a Kétfarkú Kutyapárt, amely immár 10 éve hirdeti az „örök élet és ingyen sör” programját. Komoly médiatámogatás nélkül egy ilyen párt nem létezhetne, hiszen egyetlen arca van, programja viszont bevallottan nincs, és jól látszik, hogy egyébiránt az égegyadta világon semmit sem akar. Ehhez képest akár 2-3 százalékot is elér egy-egy kutatásban. Ez akár igaz is lehet, hiszen sok olyan választó akadhat, aki a magyar belpolitikai helyzet ellenében azt mondja, hogy akkor inkább a Kutyák. Mit mondjon az elemző? Lehet, hogy igazuk van.

Aztán itt van a Huszti Andrea, Szanyi Tibor és Székely Sándor fémjelezte új baloldali párt, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom. Megjelenésük sok vidámságra adott okot a liberális körökben, amelyek a párt nevének kezdőbetűit sajátosan összeolvasva arra jutottak, hogy a párt alapítói alkoholisták.

Volt is ebből nagy nevetgélés, és egész évben tartó bullying, amúgy jó liberálisok módjára, akik mindig kényesek az emberi jogokra. Már persze akkor, ha róluk van szó. Ezen kívül azonban nagyon sok meglepetéssel szolgált a párt. Koherens baloldali programja, konkrét jóléti követelései, teljesen szembe mennek a magyar közélet nagy lilákat mondó, vagy óriásiakat hazudó szokásaival. Azzal is sokkolnak, hogy vállaltan baloldaliak.

A párt nagy lendülettel indult, ami ki is tartott az év során. 2,23 százalékot kaptak a borsodi időközi választáson, 2 százalékra mérte őket a Hann Endre-féle Medián kutató cég, és a Nézőpont is 1 százalékra mutatta ki őket az év végére. Eredményeik azért is érdekesek, mert ilyen még nem történt az elmúlt 30 évben. A jobbik például 10 év alatt érte el, hogy egy választáson mérhetővé váljon. Ha az ISZOMM tartani fogja a lendületét, 2021 végére ott lehet az 5 %-os országgyűlési küszöb környékén.

Összességében tehát a helyzet az, hogy jelenleg egy jobboldali konzervatív kormány birkózik egy konzervatív-liberális hatpárti ellenzékkel.

A kérdés az, hogy melyikük győz, illetve, hogy sikeres lehet-e a baloldal újjáépítésének kísérlete a surranópályán?

Eszes Péter

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •