A Kalózpárt felhúzta a horgonyt

kalozpartkong1

kalozpartkong12012.11.24.-25. én tartotta első kongresszusát a magyar Kalózpárt. (http://kalozpart.org) A kongresszuson megvitatták és elfogadták a párt alapelveit összefoglaló dokumentumot, Meghatározták a kalózok más szervezetekkel, pártokkal való kapcsolatainak alapelveit. Megválasztották a párt tisztségviselőit és ötletbörzét tartottak a tagtoborzás, a párt ismertté tétele, gyakorlati tevékenysége témakörben.

A nemrég bejegyzett új párt a hasonló nevű külföldi alakulatokhoz hasonlóan az információkhoz való szabad hozzáférést állítja politikája középpontjába. De aki azt hiszi, hogy ez a társaság csak és kizárólag a zeneszámok, videók térítés mentes terjesztését másolását tekinti céljának az nagyon téved. Az alapelvek között az ennél jóval szélesebben értelmezett információhoz való hozzáférés szabadsága szerepel a központi helyen beleértve a tudományos eredmények, a kultúra minden szellemi termékének szabad hozzáférhetőségét, a társadalmi szervezetek, az állam teljesen átlátható nyilvános működését, a személyes adatok átlátható és az érintett személyek által ellenőrzött kezelését. De az alapelvek között az oktatásügy és társadalom, gazdaság számos területével foglalkoznak. Felülvizsgálandónak tartják a drogok használatának, tiltásának jelenlegi szabályait is.

Mindezen problémákhoz nyitottan előre elhatározott tabuk, előítéletek nélkül közelítenek, felelősen minden érintett fél érdekét szem előtt tartva, de mindig a társadalom többségének érdekeire figyelve keresik a megoldást.

A társadalmi, szociális, gazdasági problémák kezelését a jól informált, szabad egyének demokratikus közössége által létrehozott „kollektív bölcsesség” felhasználásával látják megoldhatónak. Ennek működését a képviseleti és a részvételi demokrácia elemeit ötvöző likvid demokrácia eszközrendszerével kívánják megoldani.

A párt szociálpolitikája gazdaság politikája még alakulóban van, de a megoldási elképzelések között szerepel a feltétel nélküli alapjövedelem is.

A párt működésének központi eleme a teljes transzparencia, nyilvánosság. A párt minden rendezvénye, dokumentációja nyilvános, minden tag mindent megismerhet, az információk nagy része a párton kívül is publikus, ezen elvek elfogadását és gyakorlását elvárásként, feltételként fogalmazzák meg a velük együttműködni akaró partnereik felé is.

A tisztségviselő választás során László Zoltán elnök és Szabados Levente alelnök mellé még két pénzügyi tisztségviselő és egy három tagú döntőbírói testületet választottak (ez utóbbi a párton belüli etikai ügyekben játszik szerepet).

A kongresszuson több szimpatizáns szervezet és magánszemély is megjelent és hozzászólásában üdvözölte az új pártot, köztük az LMP, az EKO mozgalom és az FNA mozgalom képviselői.

Végezetül néhány szubjektív benyomás.

Én már több párt és egyéb társadalmi szervezet összejövetelén vettem részt, de bátran állíthatom ilyen nyílt, konstruktív eszmecserében még nagyon ritkán voltam. Itt a résztvevők láthatóan valóban kíváncsiak voltak a másik véleményére, a másik felet nem félresöpörendő akadálynak, legyőzendő ellenfélnek tekintették, hanem partnernek akinek a gondolatai gazdagíthatják, továbbfejleszthetik saját javaslataikat akivel közösen többet tudunk, jobb megoldást találunk mintha csak az egyik vélemény érvényesülne.

A párt önmagát nem kívánja egyik ideológiai, politikai irányzatba sem besorolni, ahogy fogalmaznak ők nem ideológiák mentén gondolkodnak hanem a valós problémákra keresnek gyakorlati megoldásokat.

JÓ SZELET SZABAD KALÓZÓK!

(csak jól fogjátok a kormányt, figyeljétek a tájolót, nehogy eltévesszétek az irányt!)

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük