A kapitalizmus ideje lejárt – az utca emberét kérdeztük

Az emberek nem elégedettek a kapitalista rendszerrel, és nagy az egyetértés akörül, hogy itt az ideje valami teljesen újnak. Az utca emberét kérdeztük a kapitalizmusról és a szocializmusról.

A kapitalizmusról nagy általánosságban leginkább kritikákat fogalmaztak meg az emberek. Sokan látják, hogy sajnos 2021-ben ez már nem egy élhető, fenntartható rendszer. Többen említették az ehhez kapcsolódó legnagyobb problémát: a túlfogyasztó társadalmat, de szóba került a tőkések kizsákmányoló magatartása is, mely megélhetés szempontjából a kapitalizmus egyik legnagyobb hátulütője.

“Amíg a gazdagok nagyon gazdagok, a munkás réteg sajnos csak épp-hogy tud megélni akár több munkahellyel is.”

A szocializmussal kapcsolatban nagyjából hasonló válaszokat kaptunk: sokan a kommunista időkre tekintenek vissza e szó hallatán, és nem feltétlen egy pozitív kép jelenik meg előttük.

Arról, hogy a skandináv jóléti modellen alapuló szocializmus lehetne-e megoldás a kapitalizmus által kiváltott szociális válságra, pozitív válaszokat kaptunk, bár e rendszer átintegrálását a régiből nem vélik könnyű procedúrának, viszont mindenképpen egy követendő mintaként emlegetik.

  •  
  •  
  •  
  •