A Kapitalizmuskritika esélyei

Ma délelőtt Hegyi Gyula szervezésében került sor a „Kapitalizmuskritika a XXI. században” című rendezvényre, amelyen Berta Tibor, Melegh Attila, Andor László, Korózs Lajos, Hegyi Gyula, Morva Judit, Erőss Gábor, Simon Gergely, valamint Rabi Béla adott elő. A rendezvényt különlegessé az tette, hogy a világ ma értesült Fidel Castro haláláról, aki a XX. század egyik legnagyobb „kapitalizmuskritikusa” volt. A szervezők és előadók elismeréssel emlékeztek meg az elhunyt vezetőről.

Andor László hosszan elemezte a baloldal előtt álló kihívásokat, többek közt az amerikaiak válaszkeresését Trump győzelme után Michael Moore javaslatait értékelve.

Simon Gergely a Greenpeace munkatársaként a kapitalizmus környezetromboló hatására hívta fel a figyelmet, elmondta, hogy a multinacionális tőke lobbi-tevékenységének hatására a kormányok folyamatosan nekik kedveznek a környezet kárára, így pl. a szennyező fizet elvét és az egészséget védő jogszabályi szigorításokat rendszeresen elodázzák.

Rabi Béla a sharing economy megjelenési formáit mutatta be (pl. über, kaláka), mely az információs technikák használata mellett, a saját erőforrások megosztását, közös termelést és elosztást tesznek lehetővé, akár a pénzt mint közvetítő eszközt is kikerülve.

Ezt követően Erőss Gábor bemutatta azokat a folyamatokat és jelenségeket, melyeket még nem érzékelünk tudatosan, de egy olyan folyamat félidejét jelzik, melyben gyorsulva változik a világ, és váltja fel a kapitalizmust egy új rendszer. Röviden beszélt a PM programjáról is.

Melegh Attila – miután megemlékezett Fidel Castróról – elmondta, hogy a kapitalizmuson belül érdemes a migrációt mint természetes jelenséget vizsgálni, azonban a baloldalnak két csapdahelyzetbe nem szabad belemennie. Az egyik ennek a komplex jelenségnek a leegyszerűsítése, és legfontosabb aspektusainak (tőke mozgása, technológiai fejlődés, társadalmi hatások stb.) elhanyagolása. Elmondása szerint a migráció térségi szempontja nem változott (fejlett országokba áramlás) és csak a mi térségünkből kb. 10 millió ember távozott, így ez az elöregedéssel együtt újabb kihívást jelent. A háborúk ezt a folyamatot gyorsították fel. Melegh szerint a másik csapda, az, amikor szembeállítják az országon belüli szociális problémákat a menekültekkel (vagyis vagy minden csoportban tudunk javítani az életkörülményeken, vagy egyikben sem.)

A kiszolgáltatott csoportok egymással szembeni kijátszásának technikáját több előadó is megemlítette, és felhívta a figyelmet arra, hogy a baloldal nem lehet nacionalista, rasszista, nem diszkriminálhat, hiszen a közös kapitalista kizsákmányolás ellen kell küzdenie.

Berta Tibor bemutatta az egészségügy átalakításának forradalmi, baloldali vízióját, ismertette az elérendő célokat, a radikális átalakítás teendőit, és ebben a potenciális partnereket. A rövid, ám gyújtóhangú előadás illeszkedve a többi előadóhoz a kapitalizmus kritikájából indult ki, és az egyenlőség és szolidaritás elvei mentén fogalmazódott meg.

Berta Tibor beszél a közönséghez
Berta Tibor beszél a közönséghez

Morva Judit, mint egyetlen női előadó, a kapitalizmus feminista kritikáját mutatta be, a kizsákmányolás fokozott hatását a nőkre a napi 3-4 meg nem fizetett többletórán át a pornóiparig. Üdvözölte a 4 napos munkahét elképzelését, hogy a férfiaknak is legyen ideje pl. a gyereknevelésre. A baloldal feladatát annak tudatosításában látja, hogy felismerjük a kapitalista kizsákmányolást, és azt, hogy lehet ez ellen harcolni.

Elhangzott még, hogy bár a TTIP ellen sem igazán emelte fel a hangját az európai baloldal, Trump hatalomra kerülésével vélhetőleg lekerül a politikai napirendről a szabadkereskedelem bővítése, és Európa a bezárkózó USA és eltávolodott Anglia mellett kialakíthatna egy egységes, kevésbé kapitalista modellt.

Többen megemlítették, hogy a technológiai fejlődés nem szabad, hogy csak a tőke érdekét szolgálják, hanem olyan rendszert kell létrehozni, ami az emberiség szolgálatába állítja az innovációkat. A különböző szervezetektől, pártoktól érkező előadók, hozzászólók egyetértettek abban, hogy a baloldalnak ki kell dolgozni egy globális alternatívát a jelenlegi válság kezelésére, mely valóban az emberek érdekeit képviseli, és pozitív víziót mutat a jobboldali, bezárkózó, nacionalista terjedő modellel szemben, de abban nem lett konszenzus, hogy a jelen posztkapitalista időszakának meghaladása új szocializmus vagy új kapitalizmus keretei között gondolandó-e át.

A mintegy 100 fős tartalmas rendezvényről videófelvétel készült, így megnézhetik majd azok is, akik ma nem tudtak eljönni. Az esemény a közreműködők közös koccintásával zárult.

Munkatársunktól

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük