A kispolgári ellenzék megnyugodhat: a Fidesz újra a győzelem kapujában van

Az úgynevezett hatpárti ellenzék nagyon hasít az általa fizetett közvélemény-kutatóknál, és persze a Fidesz is, leginkább szintén az általa pénzelt műhelyek mérései szerint.

Alighanem mindkét oldalon komoly igazság rejlik, ami hovatovább évtizedes megfigyelés, hogy t.i. a kormánynak nincs valós társadalmi többsége, viszont van kétharmados országgyűlési súlyra elegendő szavazta.

Az ellenzékinek mondott pártok közül hat úgy döntött, hogy 2022-ben (‘mostaztán’) megdönti a kormányt. Jogos a reményük, hiszen ha az általános iskolai összeadási tudományokat veszik alapul, akkor bizony együtt több százalékuk van, mint a kormánynak. Nincs ebben semmi meglepő, ez mindig is így volt az elmúlt évtizedben, egy-két röpke pillanatot leszámítva, amikor is éppen választások voltak.

Ahogy a kormány az elmúlt évtizedben a nemzeti konzervatív jellegéből átalakult neoliberális nacionalistává, úgy az ellenzék is sokat változott, azaz osztódott, és kiegészült. Kimondható azonban, hogy ez utóbbi pártok közül a “hatok” által 11 éven át bezsebelt állami pénzek, mindösszesen legalább

30 milliárd forint úgy tűnt el a süllyesztőikben, mintha vérbeli kamupártok volnának, vagyis nettó pénznyelők, érdemi politikai teljesítmény nélkül.

Ám legyünk méltányosak! Amit ez utóbbiak a háromszoros kétharmados buktájuk dacára teljesítményként eddig mégis fel tudtak mutatni, az az önkormányzati frontokon jelentkezett. A főváros és néhány nagyváros ilyetén elvesztése természetesen fájt a Fidesznek, de azért olyan nagyon nem. Átszerkesztették a pénzügyi háttereket, és kész!

A ’22-es csata azonban más dimenzióban zajlik.

A kormány irgalmatlanul elrontotta a Covid-járvány egészségügyi kezelését, de nem csupán ezt, hanem az előállott szociális katasztrófa hárításához még csak ötlete sincs. Ilyen körülmények között már rég buknia kellett volna, ami legfőképp azért nem következett be, mert a fizetett ellenzéke kétszer is simán teljhatalmat szavazott neki.

Az államkassza látszólag üres, az emberek egyre nagyobb hányada éhezik, hovatovább a falra mászik kínjában, az ellenzék viszont úgy csinál, mintha ezen problémákat simán überelné az “előválasztásnak” nevezett cirkuszuk. Attól tartok, pár begőzölt társadalmi csoportot leszámítva az emberek leginkább enni, lakni, élni stb. szeretnének, s bár nagyon örülnének pl. az ügynökakták nyilvánosságának is, a fizikai létük valahogy mégis elsőbbséget jelent számukra.

A kormánynak azonban bődületes tartalékot jelent három tényező, amelyekből még egyetlen lapot sem játszott ki.

  1. Az első lap. Pénz annyi, mint a pelyva. A járvány okán az EU ugyanis felhúzott minden sorompót, semmilyen költségvetési kiadási korlát nincs. Matolcsy annyi bankót nyomtathat, amennyit csak akar, az EU pedig milliárd számra dönti Orbánra az eurót. A magyar történelemben ilyen pénzeső még nem volt, … bár alighanem egyszer volt/van Budán kutyavásár. A pénzzuhatag pedig várhatóan pont a választások idején lesz a legerősebb.
  2. A második lap. A kormány nagyjából a választási kampány idején, azaz jövő kora tavasszal fogja érezhetően megszüntetni a korlátozásokat. A magyar nép úgy fog viselkedni, mint a börtönből szabadul rab, aki akkor is megöleli a börtönőrt, ha az tegnap netán még péppé verte a cella ajtajában.
  3. A harmadik lap. Amivel az ellenzéki közvélemény-kutatók nem foglalkoznak: a külhoni szavazatok. Ezekből akár egy millió is lehet. Az ellenzék ugyanis 10 éve megszavazta azt a honosítási törvényt, amivel a határon túli magyarság úgy kapott szavazati jogot, hogy az urnáknál senki nem ellenőriz semmit. Ha valaki beállít mondjuk 10.000 szavazattal, hát akkor annyit hozott.

Ehhez képest a fizetett ellenzék hatalmas hátrányba navigálta magát. Hirdeti a mindent megoldó előválasztást, mint plébános a mennyországot, de az összefogásuknak neve nincs, vezetője nincs, programja nincs, menetrendje nincs. Van viszont féktelen hatalomvágyuk, amit épp az általuk elnyert önkormányzatokban gyakorolnak – egymás ellenében marakodva. Gödön, Pécsett, továbbá országszerte.

Nem lennék meglepve, ha 2022-ben a politikaellenes Kutyapárt, a szocializmus újrakeretezését hirdető IgenSzolidaritás, a még igazából csak kevés helyen odakozmált Momentum, továbbá a sunyi náci Mi Hazánk tarolna igazán.

– bankski –

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •