A klímakrízis lehet az amerikai elnökválasztás fő kérdése

Úgy tűnik, 2020-ban első alkalommal lesz meghatározó tényező a klímakrízis az elnökválasztás során – számol be a The Guardian. A többek közt a The Guardian és a Vice megbízásából készült felmérés alapján tízből hét amerikai támogatná a globális felmelegedés elleni intézkedéseket, a szavazók háromnegyede pedig azt szeretné, hogy 15 éven belül az elektromosságot teljes egészében megújuló energiaforrásokkal állítsák elő.

A válaszadók közel kétharmada olyan jelöltet támogatna, aki szorgalmazná a zöld energiára való teljes átállást, tízből heten pedig azt szeretnék, hogy az ország vegyen részt a párizsi klímaegyezményben. Kétharmaduk úgy gondolja, bárki is nyerjen, a klímaváltozásra elsődleges problémaként kell tekintenie.

Ed Maibach, a George Mason Egyetem munkatársa szerint ez lesz az első alkalom, amikor az éghajlati átalakulás igazán hangsúlyos lesz a választásokon. „A mostani helyzet nem hasonlít semmihez, amit eddig az amerikai politikában láthattunk” – tette hozzá.

Az elmúlt évtizedben a globális felmelegedés pártpolitikai kérdéssé vált, Donald Trump például nem egyszer tett klímatagadó kijelentéseket. A friss eredmények azonban azt mutatják, hogy idén Amerika kezd egységessé válni ezen a téren. Bár a demokrata szavazók számára az éghajlatváltozás még mindig fontosabb – 90 százalékuk gondolja komolynak a helyzetet –, a republikánusoknál is egyre meghatározóbb a probléma, hiszen több mint 50 százalékuk látja aggasztónak a krízist. Meglepő módon a republikánus vezetők által sokat támadott Green New Dealt a szimpatizánsok igen nagy aránya, 41 százaléka támogatja.

Trump lehet az első elnök, illetve elnökjelölt, akinek népszerűségére komolyan hathat a globális felmelegedéshez való hozzáállása. Trump nemcsak klímaszkeptikus kijelentéseket tett korábban, hanem az Egyesült Államokat is kivezette a 2015-ös párizsi klímaegyezményből, melyhez szinte a világ összes országa csatlakozott.

Az utóbbi időkben Amerikát több olyan természeti csapás is érte, melyek intenzitását a klímaváltozás is növelhette. Az előrejelzések alapján ahogy melegszik a bolygó, egyre gyakoribbak lesznek az extrém száraz és forró periódusok, nő a tűzvészek kockázata, és a különösen pusztító hurrikánok is sűrűbben csapnak majd le. A felmérésben tízből hat válaszadó azt mondta, hogy a médiának külön ki kellene emelnie a szélsőséges időjárási események és az éghajlatváltozás közötti összefüggést.

The Guardian

  •  
  •  
  •  
  •