A klímaváltozás halasztást nem tűrő közös ügy

Klímaügyi kérdésekről konzultáltak ellenzéki pártok civil szervezetekkel kedden Budapesten. A találkozón – amely egy rendszeres tanácskozás első lépése lehet – egy zárónyilatkozatot is elfogadtak a résztvevők a legfontosabb klímavédelmi teendőkről.

A Szél Bernadett független képviselő által kezdeményezett tanácskozáson az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Liberálisok politikusai, valamint Hadházy Ákos, Szabó Szabolcs, és Székely Sándor független képviselők vettek részt. Mellettük jelen volt a Levegő Munkacsoport, az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet, valamint az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének képviselője.

A zárónyilatkozatot szövege:

Nyilatkozat
a közép-és hosszútávú klímastratégia társadalmi és szakmai megalapozásának szükségességéről

Jelen nyilatkozat aláírói aggodalommal figyelik az klímaváltozással kapcsolatos kormányzati hozzáállást, és hangsúlyozzák, hogy a klímakatasztrófa megfékezése, illetve következményeinek enyhítése halasztást nem tűrő közös ügyünk, ami megköveteli a széleskörű társadalmi, szakmai és politikai párbeszédet.

Az aláírók elkötelezettek a párbeszéd fontossága és a szakmai javaslatok döntéshozatalba való beemelése mellett, ezért elvárják, hogy a Kormány folytasson le valódi szakmai és társadalmi egyeztetést, vizsgálja meg a lehetőségeket és alternatívákat, és azok ismeretében hozzon az elővigyázatosság elvét szem előtt tartó döntéseket.

Az aláírók sürgetik a Kormányt, hogy a hazánk által is aláírt Párizsi Megállapodással és az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete által készített jelentésekben foglaltakkal összhangban vizsgálja felül a középtávú (2030-ig szóló) nemzeti klímatervben tett vállalásait és alakítsa ki a hosszú távú (2050-ig szóló) klímastratégiát.

Mindannyian meg vagyunk győződve arról, hogy a klímaválság elleni fellépés és a klímaalkalmazkodás minden felelős politikai erő kötelessége, és nem eshet politikai-ideológiai viták áldozatául. Hisszük, hogy Magyarország méltányos és arányos hozzájárulása a klímaválság kezeléséhez a jelenleginél jóval ambíciózusabb célok kitűzését követeli meg.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük