A klímaváltozás tény és nem mese

Nagyon izgalmasnak ígérkezik a vasárnap tartandó önkormányzati választás, ugyanis úgy tűnik, hogy az ellenzéki pártoknak sikerült megvalósítaniuk, hogy a legtöbb helyen csak egy esélyes ellenzéki jelölt induljon a kormánypárti jelölttel szemben, amit sokan az egyetlen lehetőségnek, úgymond „titkos receptnek”, tartanak ahhoz, hogy legyőzzék a Fideszt ebben az arányosnak nem mondható választási rendszerben. Hosszú évek után egy olyan választás elé nézünk, amiben az ellenzéki pártoknak több helyen is reális esélyük van arra, hogy nyerjenek és a választási eredményeket látva ne egy teljesen narancssárga Magyarországot lássunk. Ez a választás az mellett, hogy megfelelő vezetőket válasszunk a településeink élére, arra is nagyon jó lehetőség, hogy élesben tesztelve legyen az a stratrégia, amit évek óta hangoztatnak, de még nem valósítottak meg. Ezeken kívül van még egy nagyon fontos dolog, amiről keveset, szinte semennyit sem, beszélnek: olyan polgármestereket és önkormányzati képviselőket kell választani, akiknek vannak terveik, elképzeléseik arra, hogy hogyan készítsék fel az általuk vezetett településeket a klímaváltozás által okozott kihívásokra, ugyanis előfordulhat, hogy az elkövetkezendő öt évben az ezzel kapcsolatban hozott döntések évtizedekig hatással lehetnek az ott élő lakosokra.

 Hiába „zöldült be” a KDNP és hiába olvashattuk, hogy Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, többször felemelte a szavát a klímavédelem mellett különböző rendezvényeken a Fidesz nem tesz érdemi lépéseket az üggyel kapcsolatban, pedig a globális politikában olyannyira népszerű témává vált, hogy a német fiatalokat ez mozgatja meg a legjobban.

A klímaváltozás hatására gyökeres változások következnek be a környezetünkben, aminek köszönhetően a jelenlegi társadalmunk hatalmas változásokon fog átesni, de még az is lehet, hogy teljesen át kell alakítanunk. Fontos, hogy a településeinket tudatosan, jól kidolgozott programok mentén alakítsuk, hogy ne felkészületlenül érjenek a klímaváltozással járó problémák, így minimalizálva legyenek a veszélyek.

Mindenhol a lehető legtöbbet kell tenni a felkészülés érdekében!

A klímaváltozás tény és nem mese. A kijelentéssel az ezzel foglalkozó kutatók, szakemberek is egyetértenek, tehát nem szabadna, hogy mérvadóak legyenek a témával kapcsolatban a szkeptikus vélemények, amik a cselekvés és a kibocsátáscsökkentés ellen szólnak.

Magyarországon is van egy szervezet, amely az olyan településeket gyűjti össze az ország összes megyéjéből, és szakértői támogatással, jó gyakorlatokkal segíti őket, amelyek alkalmazkodni akarnak a kihívásokhoz. Ez a Klímabarát Települések Szövetsége.

Választópogárként kiharcolhatjuk, hogy a politikusaink nagyobb hangsúlyt fektessenek, többet foglalkozzanak a klímaváltozás kérdésére, ha megköveteljük ezt tőlük.

Azokat a jelölteket kell támogatnunk, akiknek a programjaiban zöld pontok szerepelnek, és utána számon kell kérnünk rajtuk, ugyanis a klímavédelem nem egy olyan dolog, amit szavakkal kell csinálni, hanem cselekedni kell.

Kovács Márkó

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük