A könyvtárosok, muzeológusok, levéltárosok választhatnak: aláírnak, vagy irány az utca

Semjén Zsolt, a senki által meg nem választott KDNP nevű keresztény párt elnökének közalkalmazottak jogfosztásáról szóló törvényjavaslata tegnap átment a Parlamenten.

Miről szólt a törvényjavaslat. Semmi különösről, csak arról hogy 20.000 közalkalmazott, akik kiemelten fontos kulturális területen dolgoznak amúgy megalázóan kevés bérért, még azokat az előjogaikat is veszítsék el, melyeket a közalkalmazotti státusz garantált nekik.

Úgy tűnik, Semjén Zsolt a szeretet és a szegények védelmét úgy fogja fel, hogy minél több a szegény ember neki annál jobb, hiszen akkor majd megvédheti őket.

Na de mi is történt pontosan?
A kormány az állítása szerint nagyon fontos szakmai egyeztetés elindulása miatt a négynapos húsvéti ünnep előtti csütörtökön küldte ki a szakmának a javaslatot; az érintetteknek az ünnep és a járványügyi intézkedések alatt, véleményezzék az elképzelést. Az érintetteket tömörítő szakszervezetek kifejezték érthető módon a megdöbbenésüket és felháborodásukat, valamint Székely Sándor független országgyűlési képviselő, határozati javaslatot adott be, hogy az érintetteket tegyék át köztisztviselői állományba.

A kormány természetesen lesöpörte az érveket, javaslatokat és húsvét hétfőn közölte: az intézkedéssel pedig ők járnak jól, ráadásul még 6 százalékos béremelést is kapnak majd.

Semjén Zsolt ennek ellenére kedd éjjel benyújtotta a törvényjavaslatot, amelynek alapján a kultúra területén dolgozókra (levéltárak, múzeumok, művelődési házak, könyvtárak, egyes színházak, zenekarok és így tovább) november 1-jétől többé nem a különféle kedvezményeket biztosító közalkalmazotti törvény (kjt.) vonatkozna, hanem a versenyszférában is használt munka törvénykönyve.

Mit eredményez az új törvényi szabályozás? Amellett, hogy könnyebb lesz kirúgni 20 ezer embert, politikai alapon is esély nyílhat a tisztogatásra. Ezen felül, ez egy erős figyelmeztetés is lehet az orvosok és a tanárok felé is, hiszen ez az eljárás azt is jelentheti, hogy az állami szférában dolgozók egyik napról a másikra elveszítik a jövőben közalkalmazotti státuszukat.

Úgy tűnik, hogy a keresztény egyház által támogatott KDNP folytatja a kultúrharcot az országban. Láttunk már ilyet. Sohasem lett jó a vége. Senkinek.

Eszes Péter

Fotó: OSZK

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •