A kormány nem nézheti tétlenül gyerekeink, unokáink környezetének lassú, de egyre gyorsuló pusztulását

Elmaradt tegnap a parlament klímaváltozással kapcsolatos rendkívüli ülése, ugyanis a kormány rendben lévőnek tartja a klímastratégiát.

Azt ugye, már nagyon kevesen vitatják (azért vannak még, ráadásul döntést hozó hatalomban), hogy

földünk megváltozott, a különböző szennyeződések, káros anyagok kibocsátása miatt, és igen erős jelzéseket küld.

Árvizeket, szárazságot, az évszakok felcserélését stb. de nincs más a „kezében” hogy jelezze: ez így sokáig nem mehet. Tragikus, hogy milliárdokat költenek szinte már minden országban a károk helyreállítására, ahelyett hogy ezeket a költségeket megelőzésre fordítanák.
Magyarország kis ország, de mi is sokat tehetnénk a mikroklímánk jobbra fordításáért.

A fákat, melyek a „tüdejét” adják az országnak, sokkal jobban meg kellene becsülni. Egy 50 éves fa helyett hiába ültetnek 10 másikat, majd 20 év múlva lesz képes ugyanarra a teljesítményre (ha közben a fele ki nem szárad). És igen, kellene az 1 millió fa ültetése, még talán több is.
Hazánk jól ellátott egészséges ivóvízzel, ráadásul két jelentős folyó is keresztül megy rajta. Bő hozam esetén sokkal jobban meg kellene becsülnünk, és a lehető legtöbbet itt kellene tartani. Tározókban, mesterséges tavacskákban, öntözésre alkalmas helyeken. Megelőzve lehetőleg a belvizek kialakulását is.

A melegvizű forrásokkal kiemelkedően el vagyunk látva, valóságos nemzeti kincsünk. Hasznosítására sokkal hatékonyabban kellene gondolni, nemcsak a turizmus, de a mezőgazdaság érdekében is.

A káros anyagok egyik legnagyobb kibocsátója a közlekedés. Ez valószínű nem nagyon fog változni a mi életünkben, de azért sokat tehetnénk a csökkentéséért.

Nem csak összeszerelő országnak kellene lennünk, hanem kutatónak, tervezőnek, gyártónak. Hiszen a tudás, tapasztalat valaha megvolt (Ganz, Ikarusz, Csepel, Rába stb). Olyan autóknak, buszoknak, tehergépjárműveknek, vonatoknak kellene járniuk, amelyek egyáltalán, vagy csak nagyon kis mértékben szennyezik a környezetet. Sokkal tanultabb munkavállalókra lenne szükség, sokkal nagyobb bérekkel, mint az összeszerelés. És egészségesebbé válnánk mi is és a környezetünk is.
Persze mi, magánszemélyek is tehetünk, nem is keveset. Például nem vásárolunk, üzemeltetünk 10 évnél időseb járművet és azt jobban karbantartjuk, szelektíven – tényleg szelektíven – gyűjtjük a szemetet, illetve igyekszünk minél kevesebbet „gyártani”, spórolunk mindennel, vízzel, étellel, gyógyszerrel, a környezetünkben ültetünk fákat, bokrokat, virágokat stb.

A mindenkori kormány pedig igazán sokat tehet klímánk helyzetéért. Alakíthatja a gazdasági környezetet, támogathatja a környezetbarát megoldásokat, büntetheti a szennyezőket. Egyet nem tehet, hogy tétlenül nézze gyerekeink, unokáink környezetének lassú, de egyre gyorsuló pusztulását, egészségünk tönkremenését, és a károk helyreállításának költségei helyett nem a megelőzésre fordítani az általunk, közösen megtermelt forrásokat.

És még valamit nem tehet.

Nem beszélni róla, vagy úgy tenni, mintha minden rendben volna.

GJ

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük