A koronavírusra hivatkozva korlátozzák a ruhaipari dolgozók jogait a Távol-Keleten

Jól ismert tény, hogy a nyugati társadalmakban használt ruhák jelentős része a Távol-Keleten készül, ahogy az is, hogy a helyi munkakörülmények sok esetben kifejezetten barátságtalanok. Úgy tűnik, a COVID-19-világjárvány tovább súlyosbította a helyzetet, Mianmarban például a pandémiára hivatkozva lépnek fel a ruhaipari dolgozókkal szemben.

A The Guardian Zar Zar Tun esetén keresztül mutatja be a problémát. A 31 éves nő Jangonban vezetett egy tüntetést május 4-én, 24 órán belül pedig már a hírhedt inszejni börtönben volt. A demonstrációt áprilisi akciók előzték meg, a régióban több száz munkás követelte, hogy tegyenek gazdasági és egészségügyi intézkedéseket a koronavírus miatt. Május 4-én Zar Zar Tun mellett még egy tüntetőt, illetve a burmai szakszervezetek szövetségének négy tagját is letartóztatták a járványügyi intézkedések, többek közt a gyülekezési tilalom megszegése miatt.

Az inszejni börtönben aztán 21 napig tartották társával összeláncolva, másokkal összezsúfolva, embertelen körülmények között, végül összesen 3 hónapot kellett eltöltenie az intézetben. Az időszak súlyos hatást gyakorolt a családjára: kétéves lányáról férjének egyedül kellett gondoskodnia, idős szülei pedig nem számíthattak Zar Zar Tun anyagi támogatására. Férjének a börtönlátogatások és kislányuk miatt szabadnapokat kellett kivennie, munkáját végül elvesztette.

Munkajogi aktivisták szerint a nő esete nem példátlan: Mianmarban és a világ más országaiban is a COVID-19-re hivatkozva csorbulnak a ruhaipari dolgozók jogai. Ben Hensler, a Worker Rights Consortium munkajogi szervezet szakértője szerint az autoriter rendszerek globális erősödése eleve veszélyezteti a munkaügyi aktivisták dolgát, a pandémia hatására azonban tovább erősödtek a kritikus dolgozókkal szembeni támadások. Mint mondta, a világjárvány politikai ürügyet ad a munkavállalókkal szembeni fellépésekre.

A szakértők szerint világszintű problémáról van szó. A kormányok mellett a globális divatmárkák feladata lenne, hogy harcba szálljanak a ruhaipari dolgozók jogaiért.

The Guardian
Fotó: AFP/MUNIR UZ-ZAMAN

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •