A közvélemény hangja – kaotikus fordulat várható a hatpárti koalíciónál

Annak ellenére, hogy számos elemző szerint Magyarországon megszületett az “ellenzéki szavazó” nevű lény, a Delphoi Vote Research komoly esélyt ad a hatpárti, kispolgári koalíció kaotikus fordulatainak, így a különböző pártokat változatlanul külön mérték.

Eszerint a szavazókorú lakosság masszív többsége változást akar, minthogy mindösszesen egyharmaduk támogatja a kormányt.

2021 január DVR. Ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, kire szavazna? (Összes megkérdezett)

A biztos szavazóknál is hasonló figyelhető meg, bár ebben a csoportban a kormány támogatottsága 42 %-os.  A választási rendszer sajátosságai folytán azonban csak annyi mondható ki, hogy valóban veszélyben lehet a Fidesz 2/3-os országgyűlési súlya, azonban az abszolút többsége jelenleg nem kérdőjelezhető meg.

2021. január DVR. Ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, kire szavazna? (Biztos szavazó)

Amennyiben a hatpárti, kispolgári koalíción, (Egyesült Polgári Ellenzék EPE) kívüli ellenzéki pártok egységesen távol maradnának a választásoktól, úgy világos kormánypárti előny mutatkozik, ami a választási rendszer sajátosságai folytán akár 3/4-es Fidesz többséget adhatna a 2022-es Országgyűlésben.

A Delphoi Vote Research mérte a választók másodlagos preferenciáját, itt nagy meglepetésre a rontott szavazólap elnevezésű kérdés tarolt, ami azt jelenti, hogy ha a biztos választók nem szavazhatnának az EPE-re vagy a Fideszre, akkor az úgynevezett kispártok abszolút többséget szereznének. 

A nem-szavazók táborában szinte kizárólag az újabb formációk képesek rokonszenvet kiváltani, éspedig a Kutyapárt, az IgenSzolidaritás és a Momentum.

2021. január DVR. A biztosan nem szavazók másodlagos preferenciája:(Ha mégis elmenne)

Visszatérő kommunikációs gumicsont az a EPE-s üzenet, hogy amelyik pártok önállóan indulnak, nem állnak be a hatosfogat mögé, azok a kormánypártokat támogatják. A DVR ezt a feltételezést is megvizsgálta, nagy meglepetésre sima Fidesz győzelmet jelentene ez a képtelen választási matematika. 

2021. január DVR. Ha csak a Fidesz és az Egyesült Polgári Ellenzék (EPE) lenne a szavazólapon, kire szavazna?(Összes megkérdezett)

A DVR nem méri a határon túli szavazatok hatását, minthogy az még világos ellenzéki előny esetén is perdöntő a kormány javára.

Az amerikai-japán Knowledge Appropriation Management University politikai jövőkutatási modellje 1.000 fő személyes megkérdezésén alapult, 2021 januárjában. Deplhoi Vote Research Hungary

  •  
  •  
  •  
  •