A lehetetlent kísérteni

do the evolution 2016

Megpróbálnám a lehetetlent. Gazdasági ismeretekkel nem rendelkezőknek érthetően elmondani, miért is tart itt az ország, ahol. Hogy kevés kormányt váltani a boldogsághoz, nagyon kevés. Majdnem lehetetlen, mert más érteni valamit, és megint más közérthetően tovább adni. Hát mély lélegzetvétel, kísérlet indul!

BANK: Bankjaink 90%-a külföldi tulajdonú, a fennmaradó 10% sem kizárólag állami tulajdon, magyar magánemberek birtokolják javarészt. Állami tulajdon csak az MNB-ben van, ott is kérdéses a százalékos arány.

Az MNB függetlenségét már kiveséztem párszor, így most csak tömören mondanám. Ha a mindenkori kormány kamatra kapja a saját valutáját, vagyis a pénz hitel formájában, államadósságként van jelen, nem lehet független gazdaságpolitikát folytatni. Előfordulhat az, amit a devizahiteleknél láthattunk is, hogy az MNB ellenérdekeltté válhat saját nemzetével. Akit bővebben érdekel, keresse ki a jegyzeteim közül, most inkább a kereskedelmi bankokkal foglalkoznék. Miért is baj, hogy 90%-uk külföldi tulajdonban van?

– Zsarolási pozíció a mindenkori kormánnyal szemben. Míg 10-20%-os külföldi tulajdon esetén mondhatná egy kormány, ha nem tetszik az intézkedésem, amit mondjuk az emberek védelmében teszek, akkor menj Isten hírével. Jó, biztosan megérezné kis időre a gazdaság, de nagy katasztrófa nem lenne belőle. 90%-nál ezt nem teheti meg, mert összeomlana a gazdaság! Ezért születhetett törvény az egyoldalú szerződésmódosításról, amiről nem tudok, hogy létezne más országban. Ez szembemegy azzal a ma is létező banktörvénnyel, miszerint bank, és hitelfelvevő egyenrangú felek. Ezzel minden kockázatot az ügyfélre hárítanak, míg minden haszon az övék marad (mikor csökkent a svájci frank alapkamata, itthon a hiteleseké nőtt, vagyis egyoldalúan lefölözték a plusz profitot). Mégis létezhet a két törvény abszurd módon egy időben.

A másik aranyos dolog, ami, ha zsarolás nélkül jött létre, akkor további komoly kérdéseket vethet fel politikai vonalon, a kamattal kapcsolatos. Pár éve így télen egyedül voltam, unatkoztam, és az FNA-val kapcsolatban mazsoláztam adatokat, hogy a jelenlegi forrásokból vajon mekkora alapjövedelem juthatna egy embernek. Nem is ez a lényeg most, csak akkor tévedtem banki oldalra adózásügyileg. No, le is ragadtam egy időre, mert nem akartam hinni a szememnek!!! A bankok költségként írhatják le a hitelek után beszedett kamatokat!!! Így vált lehetővé, hogy összbevételük cirka 1.5-2.5%-át fizették be adó gyanánt. Tehát a legtöbb profitot „termelő” intézmény fizeti ma az országban a legkevesebb adót! Miközben tőlem prolitól sacc. harmadát elviszi az állam a béremnek… miközben a betétesek adóznak a betétjeik kamata után… miközben a kisvállalkozások fuldokolnak az adóktól… 2,5%… Ennyit tesz, mikor 1. az állam átengedi a pénzteremtés jogát magánbankoknak, 2. ezt megfejeli 90%-os külföldi bankkal. Független Magyarország??? Ki ezért a felelős???

– De itt még nincs vége! Az unijóó tagországai mindenki előtt világos, hogy különböző gazdasági szinten vannak. Egyik ország gazdagabb, a másik szegényebb. Szabad tőkeáramlás van. Mit is jelent ez? Pénz vonzza a pénzt. Tehát mindig a szegényebb országoktól fog a gazdag felé áramlani. Hogyan is? Maradjunk egyelőre a bankoknál!

Bejöttek egy minimális tőkével, majd el kezdték a tartalékráta adta lehetőségeikkel telepumpálni a gazdaságba, és magánszektorba a fedezetlen hitelpénzeiket, természetesen kamatra, amire nem tették be a pénzt a rendszerbe. Mi pedig fizettük vissza a fedezettel bíró pénzeinkkel. Mi is a fedezett, és fedezetlen pénz között a különbség? A fedezetlen pénz az, ami mögött nincs érték, vagyis eszközállomány, vagy munka, egyszerűen bepötyögik a számítógépbe. Nem hiába hozták be az átutalásos rendszert! Hogy fizetsz érte, ha készpénzt akarsz felvenni. Mert több hitel van kihelyezve, mint pénz forgalomban egyáltalán. Míg te a pénzed, amivel a hitelt visszafizeted, a munkád által fedezett, vagyis értékkel bíró pénz. Nos, ez jó biznisz a bankoknak, pár részvényes kőgazdaggá válik a nagy semmiből, értékteremtés nélkül, de ezzel nincs vége. Az itt lévő külföldi bankok csak leányvállalatai a kintieknek. Nem azért telepítették őket ide, hogy önálló életre keljenek, hanem azért, hogy az anyabankot hizlalják. Itt jön képbe ismét a szabad tőkeáramlás. Az éves profitot szépen küldik rendszeresen haza az „anyukához”! A következő évben megint pötyögnek a monitorukra pár virtuális forintot, és a mókuskerék forog tovább.

Ezt is meg lehet ám fejelni! Rosszul fektet be a bank, elszámolja magát, túl sok hitel dől be a mohóságuk okán, ami már érinti a valódi pénztartalékaikat, amire hitelpénzt tudnának teremteni? Semmi baj! Bebiztosították magukat ezzel szemben is, épp azzal, hogy kiadtuk állami kézből a pénzteremtési jogunkat. 100%-ban a bankoktól függenek ezzel az államok. Míg a profittal azt csinálhatnak, amit akarnak, oda vihetik, ahová akarják, baj esetén kötelesek vagyunk feltőkésíteni őket!!! Abszurd! Kétszeres lefosztása egy országnak!

– Amit még nem említettem, de igen fontos. A bankok azzal is manipulálhatnak egy országot, országon belül kinek adnak, és mire hitelt. Hallottam híreket, amit talán vállalkozó ismerőseim megerősíthetnek, bár látva a gazdasági folyamatokat, nagy eséllyel így van. Mégpedig arról szól a fáma, hogy német bank előbb ad, és kedvezőbb feltételekkel hitelt egy itteni német cégnek, mint hazainak. Amikor elnézem, hogy a rendszerváltás óta hogyan omlott össze az iparunk, miközben megszálltak a multik, necces, hogy van benne igazság. Mert a bejövetelükkel nem lett több munkahely, pedig ezzel etetik máig a jónépet, ez vicc kategória.

MULTIK: Ha emlékeim nem csalnak, rendszerváltás környékén első körben a bankok, biztosítók szálltak meg minket. Nagyon jól tudja a nagytőke, hogy a legfontosabb a pénzforgalom feletti hatalom, minden más utána jöhet csak egy ország kifosztásának tervezetében. A magyar ipar összeomlásában sok minden szerepet játszott, kapzsiságtól a dilettantizmusig, de nem lehetett volna ilyen mértékű a pusztítás a külföldi bankok rájátszása nélkül.

És az első kis keletkező résbe beszivárgott egy multi. Mi is a multi pontosan? Nemzetközi óriáscég, iszonyatos tőkével. Van annyi tartaléka, hogy akár évekig magasabb bért fizessen a helyi viszonyoknál, ezzel elcsábítva a helyi szakembergárdát a magyar cégektől, és olcsóbban adja a termékeit a helyi termékeknél. Ezt tudja csinálni egészen addig, amíg meg nem öli a helyi gazdaságot. Ugyanarra a függőségi viszonyra törekszik, amire a bankok. Nem csoda, egy a céljuk, és a részvényeken keresztül iszonyú összefonódások vannak. Egy multi részvényesnek lehetnek részvényei banknál, és fordítva.

Nos, a szabad tőkeáramlás adva van a multinak is, nem csak a banknak. Élnek is vele rendesen! Miközben a multik, és bankok által ezermilliárdok hagyják el az országot, addig ti szépen elcsámcsogtok politikusok pár milliócskás lopásain. Ez a gumicsont nektek! Olyan ez, mintha kilakoltatnának a házadból, és te cirkuszolsz, hogy a tévét akkor is vihesd. Igen, nagyjából ez a szitu.

GAZDASÁG: Nos, hogy a fentebbi szösszenetem miért fontos a gazdaság szemszögéből? Egy gazdaság akkor fejlődik, a társadalom életszínvonala akkor nő, ha a megtermelt profit itt forog vissza. Ahogy elhagyja az országot, azt a gazdaságot erősíti, ahol végül landol. Talán ez a része érthető mindenkinek. Ha nincs többlet, nincs miből új gyárat, utat, kórházat építeni. Tőkeszegény marad az ország. Minél tovább tart a folyamat, annál szegényebb lesz.

Az össztermelésünk 90%-át külföldi cégek adják. A közel 90%-os exportunkkal kuriózum vagyunk az egész világban, ilyen sehol nincs! Vicces módon még a legkizsákmányoltabbnak tartott fejlődő országokban sem. Vagyis összmunkánk eredményének 90%-a más országot gazdagít. Ha egy multi exportra termel, és a profitot se hozza vissza, akkor mi is vagy te? Csak nem bérrabszolga? Ha az unijóós, és állami támogatásokat jobbára multik kapják (egyáltalán tőkeerős cégeket miért is támogatunk a mi kis adóforintjainkból?), akkor azt a fentebbiek tükrében ki is kapja voltaképpen?

Általában azonnal a fejemhez vágjátok, hogy de a csehek, és ezek, meg azok mégis jobban élnek, leköröztek. De kérdezem én, hányszor néztétek meg az adott országok gazdasági mutatóit ebből a szemszögből:

1. Milyen arányban külföldi a bankrendszere?

2. Milyen arányban külföldi az ipara?

3. Milyen arányban exportál?

4. Milyen feltételekkel lépett az unijóóba? A válasz a számokban van jobbára.

POLITIKA: A kedvencemet, és egyben a legösszetettebb részt hagytam utoljára.

Már hallom eddigre a hangokat, hogy amit írtam, összeesküvés-elmélet. Egy hétköznapi embernek valóban felfoghatatlan ekkora mértékű aljasság, nem tud szembenézni vele. Ha elhiszi, jön a végtelen tehetetlenség érzése, hogy túl kicsi vagyok változtatni. De a többség inkább becsukja a szemét, mert nincs ereje a valósághoz. Nincs kellő tudása legyőzni. És itt jönnek képbe a politikusok, pártok, akik mankót adnak. Hitet, és reményt adnak. Minél nagyobb a baj, annál inkább bálványoztok valakit, mert úgy érzed, ha a remény meghal, vele halsz te is.

Nos, a politika dolga megetetni a tömeggel miért fosztják ki őket. Politika, bank, multi, gazdaság, szoros szimbiózisban élnek. Csak nézd meg, kik voltak politika közelében a rendszerváltás óta, és ma, és milyen életszínvonalon élnek!

Gondolkodj azon, miért lehet törvényes az offshore, miért kell fizetned a hivatalnak, ha egy cég tulajdonosát akarod megismerni? Miért titkos az, hogy van egy gyáram, ha abból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni? Miért csak az juthat információhoz, akinek pénze van, tehát nagy eséllyel ugyanannak a körnek a tagja? Miért titkos mégcsak az állampolgársága is a képviselőinknek, ha nem bűzlik valami? TE miért nem tudhatsz semmit egy állítólagos demokráciában?

De nézzük a pártokat is meg közelebbről! Mitől is lesz nagy egy párt, és mitől marad kicsi? A pártokat pénzelik, ez remélem evidens mindenkinek. Érdekes összefüggéseket látok a külföldi támogatások nagysága, a tagságban lévő „Gazdagok” száma, és a párt nagysága között. Nos, ha ez így van, akkor kérdezem én, hogy a te képviselőd a te érdekeid szerint szavaz, vagy a pártot pénzelő tőkés érdekei szerint? Messzebb megyek. Ha a legtöbb pénzt külföldről kapja a párt, akkor hazai érdekek szerint alkot törvényt, vagy a fennmaradását biztosító külföldi érdek szerint?

Nem szeretném, ha aszerint mondanátok ítéletet eme gondolatmenet felett, hogy személy szerint engem kedveltek, vagy sem. Leginkább gondolatébresztőnek szántam. Annyit mondhatok végszó gyanánt, hogy lehetsz te baloldali, lehetsz te jobboldali. Ha a vagyonod milliókat nem számlál, velem pusztulsz te is, ha nem ébredsz időben!

ÉBRESZTŐ MAGYARORSZÁG!

Forrás: Facebook

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük