Ligetvédők Alapítók: …csak jogot és igazságot!

…csak jogot és igazságot!

Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese egy tegnapi sajtótájékoztatón már arról beszélt, hogy minden eszközzel vissza kell szorítani, és „el kell takarítani” az országból a Soros-birodalom civiljeit. Úgy tudjuk, hogy a magyar kormány a tavaly nyáron elfogadott izraeli „civil átláthatósági törvény” bevezetésénél bábáskodó konzervatív amerikai kampányguru, Arthur J. Finkelstein tanácsai alapján jár el az ügyben. (forrás: atlatszo.hu 2017. január 11. szerda / Erdélyi Katalin – Bodoky Tamás)

A ligetvédők kiállnak a „Soros-üldözöttek” mellett, ahogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is kiáll a legszorultabb helyzetekben a ligetvédők mellett.

A kormányerők már sokszor tesztelték a társadalom tűrőképességét (alkotmányos jogok, visszamenőleges hatályú törvények, nyugdíjmegtakarítások elvétele), és ha nem ütköztek erős ellenállásba, meg is lépték jogkorlátozó intézkedéseiket. Amikor azonban érdemi ellenszegülés mutatkozott velük szemben (netadó, vasárnapi boltzár), hajlandók voltak visszavonulót fújni.

A régi „egészpályás letámadás” folytatása azonban időről-időre friss jégre vezet. Ilyen volt az utóbbi időkben a Választási Iroda meghekkelése a kopaszokkal, és legutóbb beégtek az Alaptörvényük módosításával is. Gyors vigasztalódásukhoz azonban mindig találnak friss áldozatot. Legutóbb a Népszabadság einstandolása volt ír a sebeikre.

A nyomulás pedig nem állhat meg. Az ordasnak nem szabad veszítenie a lendületből. A Kubatov-listák mentén folyó szondázások, az online pénztárgépek összesített adatai, a térfigyelőrendszerek elemzései, a kórházi statisztikák, a gyógyszer és alkohol fogyasztás mind azt mutatják, még tovább feszíthető a húr.

[A ligetvédők azt mondják, nem, nem feszíthető! A BELENYUGVÁS A LEGNAGYOBB ELLENSÉGÜNK!]

Ám a hatalom és a bírvágy vakká tesz. A civilek elleni bőszület nem lohad. Bár az igazságszolgáltatás megadta a választ számos ügyben, a kishantosiak, vagy a ligetvédők hiába nyernek csatákat. Addigra beszántott biogazdaság, építési törmelékkel, porral, rákkeltő azbeszttel beborított pihenőpark marad a „csatatéren”.

Az egymást váltó kormányok átvészeltek már taxis blokádot, székház foglalást, belvárosi csatát, pedagógus tüntetéseket és sztrájkot. Most úgy vélik, eltakaríthatóak azok a civil szervezetek, amelyek eddig védelmezték a szabad véleménynyilvánítás, a gyülekezés jogával élő eddig felsorolt és számos további tiltakozás szervezőit, résztvevőit.

A még mohóbb osztogatás, hatalom koncentrálás természetesnek tűnő igénye ez. A cél, hogy senki ne kérje számon őket, és ha mégis, szabadon lecsaphassanak az elégedetlenkedőkre. „El kell takarítani” a TASZ, a Helsinki Bizottság, a Védegylet, a Transparecy és minden független civil szervezetnek még az írmagját is. Aztán majd jöhetnek az autonóm szakszervezetek és végül az ellenzéki pártok. Megszűnik a sok oktalan tiltakozás és nem lesz ki és miért kiáltsa, hogy ez már színtiszta diktatúra. „Ehhez most a nemzetközi háttér is adott”, mondta Szilárd a minap.

Mindez a folyamatos sikerpropaganda tűzijátéka közepette: immár játék a tűzzel!

A fékek és ellensúlyok megborult rendszerében a civil kontroll szervezetei már-már utolsó bástyái a jogállamnak. Ha ezeknek is ellehetetlenítenék a működését, menne az összes gyerek a fürdővízzel együtt. Ezek a szervezetek nem csak a civilek és a polgári jogok védelmezői, de a társadalmi béke őreit is.

Minket, Ligetvédő Alapítókat is ezeknek a szervezeteknek az aktivistái és vezető szakemberei tanítottak az erőszakmentes tüntetések, a békés ellenállás, a polgári engedetlenség tudnivalóira. Sokan tőlük hallottunk először a médiahekk, a legitim hitelrontás, a villámcsődület, az útelzárás és más blokkolások legális lehetőségeiről, a dezinformációs kampányokról és a nemzetközi jogvédő mozgalmakról is.

Meglehet ezek a dolgok a veszedelmes rebellió módszereit jelentik a pénzurak és az őket kiszolgáló hatalmi pribékek szemében. Magát az anarchiát. Pedig éppen a civilek védelmezői, a civil kontroll szervezői, az öntudatos és aktív civilek, az aktív társadalmi kontroll, a fékek és ellensúlyok ma még szilárdan álló lábai.

Mi van, ha ezeket is megingatják a mindent korlátok nélkül akarók?

Civilek mindig is lesznek, „a népet nem lehet leváltani”.

Elégedetlenségre továbbra is lesznek okok. A kulturált, tájékozott, tapasztalt aktivisták hiányában viszont a jól közvetített tiltakozások helyett maradnak a fedő alatt fortyogó elégedetlenségek, indulatok.

Akkor bármelyik nap, bármelyik téren, utcasarkon megállhatnak az emberek, mert „nem tetszik a rendszer”, mert tudni akarják, mit hoz a holnap. Megállhatnak bármelyik városban, az összes városban, az összes utakon, mert már nem tudják, kinek higgyenek. Csakhogy akkor már nem állítható talpára a szemetes kocsi, kerekeire a villamos, helyre a rend, a társadalmi béke. Az újabb ígéreteket már nem hallja, nem akarja hallani a skandáló tömeg. Mert ígéretek és „patakvér” helyett, nem akarnak, „csak” jogot és igazságot.

A ligetvédők egy emberként fognak a TASZ és a többi megtámadott civil szervezet mellé állni, ha azokat a kormányzat megtámadja. El a kezekkel a civilektől!

Lesz valaki, aki felidézi a rendszerváltás első csalódásaikor elhangzott riposztot?: „Ja! Tetszettek volna forradalmat csinálni!”

Ligetvédők Alapítók – Legyen a Liget a kertem Akciócsoport

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük