A Magvető újraindítja az 1970-80-as évek kultsorozatát

Tények Tanúk

A 85 esztendős Réz Pál memoárjával indul újra a Magvető Kiadó népszerű könyvsorozata, a Tények és Tanúk. A visszaemlékezéseket, naplókat, szubjektív memoárokat felvonultató sorozat az 1970-80-as években jelent meg a Magvetőnél. A kötetek személyes hangjuknak köszönhetően rendkívül keresettek voltak, és gyakran hozzájárultak egy-egy történelmi vagy kultúrtörténeti korszakról rögzült sematikus kép átformálásához.

A Tények és Tanúk első darabja 1975-ben a pártvezetésből kiszorított Marosán György Tüzes kemence című emlékirata volt. A sorozat hamar sikeres lett, és tizenhárom éven át mutatta be írók, politikusok, történészek korfestő visszaemlékezéseit, tanulmányait. Ebben a sorozatban jelent meg például Kádár Gyula, az egykori vezérkari tiszt emlékirata, A Ludovikától Sopronkőhidáig, Táncsics Mihály Életpályám című kötete, Ránki György Hitler hatvannyolc tárgyalása és Schifferné Szakasits Klára a második világháború éveiről szóló írása, a Magamról és másokról című könyve is.

A Magvető a most 85 esztendős Réz Pál „hangos memoárjának” kiadásával folytatja a Tények és Tanúk hagyományát, egyúttal tiszteleg a legendás irodalmi szerkesztő munkássága előtt. Réz Pál és Parti Nagy Lajos beszélgetőkönyve, a Bokáig pezsgőben valódi irodalmi csemege: nemcsak egyszerű élet- és pályarajz, hanem sok anekdotával fűszerezett beszámoló a kortársakról – írókról, költőkről, pályatársakról és barátokról. Szereplői Déry Tibor, Németh László, Illyés Gyula, Tamási Áron, Szabó Lőrinc, Juhász Ferenc, Csurka István, Petri György, Weöres Sándor és sokan mások, akikkel Réz Pál együtt élte át a magyar irodalom egyik aranykorát. A huszonhárom évvel ezelőtt készített rádióinterjú szerkesztett, kibővített és 2015-ben kiegészített szövegét fényképekkel, könyvdedikációkkal illusztrálják.

Még ebben az évben megjelenik a sorozat következő része: az Egy év története naplójegyzetekben című kötet Zimándi Pius István premontrei kanonok, neves tanár és irodalomtörténész 1944 márciusától 1945 márciusáig írt naplóját tartalmazza. A kötetet a korszak kiváló ismerője, Ungváry Krisztián lektorálja. 2016-tól kezdve évente további négy kötet kiadását tervezi a Magvető a Tények és Tanúk új folyamában.

Forrás: Könyves BLOG

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük