A magyar igazságszolgáltatás nem siet a Csatáry-ügyben

csatary

A magyar igazságszolgáltatás nem látszik túl készségesnek Csatáry László, náci háborús bűnös ügye kapcsán, akit a The Sun angol lap újságírói találtak meg vasárnap, a Simon Wiesenthal Központ információi alapján. Ez nem egészen véletlen abban az országban, ahol a jobboldali nacionalista Orbán Viktor van hatalmon. (Csatáry László képe a The Sun-ban jelent meg)


Orbán Viktor Magyarországa védelmezi a náci Csatáry Lászlót ?

A magyar igazságszolgáltatás nem látszik túl készségesnek Csatáry László, náci háborús bűnös ügye kapcsán, akit a The Sun angol lap újságírói találtak meg vasárnap, a Simon Wiesenthal Központ információi alapján. Ez nem egészen véletlen abban az országban, ahol a jobboldali nacionalista Orbán Viktor van hatalmon.

Az AFP-nek nyilatkozva, Varga Jenő budapesti helyettes államügyész hétfőn csak annyit mondott, hogy „tanulmányozzuk azokat az információkat, amelyeket, elsősorban a sajtó részéről, átadtak nekünk”. Még nem látott hozzá az ügyhöz. A Simon Wiesenthal Központ, melynek névadója a híres nácivadász, a 2005-ben elhunyt osztrák zsidó, 2011 szeptemberében átadta azokat az információkat, amelyekkel rendelkezett a kassai gettó korábbi rendőrfőnökéről. Kosice (magyarul Kassa, németül Kaschau), ma Szlovákia, korábban a Csehszlovák Köztársaság része, ahol 15.700 zsidót gyilkoltak meg, illetve nagy többségüket az auschwitzi megsemmisítő táborba hurcolták, Lengyelországba, amely a náci Németország megszállása alatt állt.

A 2011 szeptemberében átadott információk

Efraim Zuroff, az izraeli Wiesenthal Központ igazgatója maga magyarázta el, hogy az elmúlt héten újabb bizonyítékokat küldött a budapesti ügyészségnek Csatáry Lászlónak a zsidók deportálásában való részvételéről. Azóta „semmi nem történt és nagyon frusztrált vagyok – nyilatkozta Efraim Zuroff. Csatáry korában az egészség egyik napról a másikra hanyatlik. Gyorsan kell cselekedni. (…) Az eltelt idő semmiben nem csökkenti bűnösségét és az öregség nem jelenthet védelmet a holokauszt elkövetőinek”.

Franciaország nyomást gyakorol Budapestre

Franciaország hétfőn felszólította Budapestet, hogy állítsák Csatáryt az igazságszolgáltatás elé, mert „a náci bűnök nem évülnek el”. Úgy ítéljük meg, hogy a náci bűnösöknek, bárhol is legyenek, felelniük kell tetteikért az igazságszolgáltatás előtt” – tette hozzá a francia külügyminisztérium szóvivője, Bernard Valero, egy sajtótájékoztatón. “A budapesti főügyész azt mondta, hogy az igazságszolgáltatás fontolóra veszi a tények vizsgálatát. A magyar hatóságok feladata, hogy megtegyék a megfelelő lépéseket ebben az ügyben” – tette hozzá.

Antiszemitizmus, Orbán lazasága. Orbán Viktor élénk kritikákat kap, mert Magyarországon az elmúlt hónapokban elszaporodtak az antiszemita incidensek, továbbá azért mert ebben a vonatkozásban számos hozzá közel álló politikus, köztük Kövér László parlamenti elnök, közömbösen viselkedett. Ez indította arra a Nobel-békedíjas Elie Wieselt, a holokauszt egyik túlélőjét, hogy június 19-én visszaadja egy magyar kitüntetését.

Csatáry László nem rejtőzködött

A The Sun újságíróinak vasárnapi látogatásáig a világ legkeresettebb, még élő háborús bűnöse 97 évesen 17 éve nyugodtan töltötte napjait Budapesten, ráadásul saját nevén. Egy modern XII. kerületi ingatlanban, a magyar főváros előkelő negyedében két név áll egy postaládán: “Csatáry/Smith”. Ez ugyanazt az egy személyt fedi: Csatáry Lászlót, a szlovákiai Kassa város zsidó gettójának rendőrfőnökéét a második világháború alatt. Szomszédai szerint, akik a jelek szerint nem ismerték a múltját, Csatáry egy kétszobás lakás tulajdonosa az ötödik emeleten. „Időről-időre találkozom ezzel az öregúrral, itt lakik már hosszú ideje” – mondja egy szomszéd. „Nem szokott eljárni a lakógyűlésekre, de mindig fizeti a költségeket” – jelzi Vásárhelyi I., az ingatlan korábbi megbízottja. Csatáry László autója, egy sötétszürke Ford Scorpio, az ingatlan parkolójában áll, jegyezte meg az AFP.

Elismerte “korlátozott” felelősségét

Mielőtt visszatért Budapestre, azok után, hogy távollétében Csehszlovákiában 1948-ban halálra ítélték, Kanadában, Montrealban és Torontóban talált menedéket, ahol hamis személyazonossággal műkereskedőként élt. 1995-ben a kanadai hatóságok felfedezték valódi kilétét és akkor menekült Magyarországra. Menekülése előtt a kanadai nyomozó hatóságok kérdésére elismerte, hogy részt vett zsidók deportálásában, mindazonáltal azt állította, hogy ebben „korlátozott” szerepe volt.

Forrás: Csatáry

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük