A magyar munkavállalók több mint fele félti az állását

A Világgazdasági Fórum megbízásából végzett új Ipsos-kutatás szerint a világ felnőtt dolgozóinak több mint fele (54 százaléka) attól tart, hogy a következő 12 hónapban elveszítheti állását. A megkérdezettek 67 százaléka ugyanakkor úgy látja, hogy jelenlegi munkáltatóik segíthetnek a jövő munkáira való átképzésben.

A COVID-19-világjárvány rég nem látott, jelenleg is tartó bizonytalanságot és gazdasági krízist okozott. A pandémia világszerte számos szektor megroppanását idézte elő, rengeteg munkahely megszűnéséhez vezetett, sok helyen pedig a mesterséges intelligencia és az automatizált rendszerek előretörésével járt. Ez azt is jelenti, hogy rövidesen új képességeket megkövetelő munkakörök születhetnek. A bizonytalanságot tovább növeli, hogy egyelőre nem tudni, az egyes kormányok miként folytatnák – már ha folytatnák – a válság kezelését.

Magyarországon a megkérdezettek 60 százaléka aggódik, 11 százalékuk pedig kifejezetten tart állása elvesztésétől.

Az Ipsos a vizsgálatot 27 országban végezte el, a kutatásba mintegy 12 ezer résztvevőt vont be. Az eredmények alapján 54 százalék aggódik, 17 százalék nagyon nyugtalan, 37 százalék pedig kissé aggódik munkája lehetséges elvesztése miatt. Az egyes országok között azonban jelentős eltéréseket találtak: míg Oroszországban a nyugtalanok aránya 75, addig Németországban csupán 26 százalék.

Sokakban ugyanakkor optimizmus is van: összességében a résztvevők mintegy kétharmada gondolja, hogy képesek lehetnek új készségek elsajátítására. Ebből a szempontból a spanyolok a legpozitívabbak (86 százalék), míg a legpesszimistábbak a japánok (45 százalék). Magyarországon a dolgozók 65 százaléka bízik az átképzésben.

A két adat összevetéséből úgy tűnik, hogy leginkább az Egyesült Államok és Németország lakossága viszonyul pozitívan a jövőhöz, míg Oroszország, Malajzia és Lengyelország munkavállalói a leginkább borúlátóak. Magyarországon a dolgozók inkább jónak értékelik a kilátásokat, de hazánk így is 21. helyen szerepel a listán.

Weforum

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •