A magyar nép ismét jogaiba fog lépni

tamsgsprmikls

TGM beszéde a Károlyi szobormál 2011.11.16

Nagy ember lehetett Károlyi Mihály, ha 83 évvel a megválasztása után ennyire gyűlölik.

– Az az ember, aki lemondott minden előjogáról, a történelmi arisztokrácia évszázados kiváltságairól, azért, hogy az osztályellenséghez, azaz a munkássághoz és a parasztsághoz csatlakozzon;
– Aki kiosztotta a földjeit a parasztjai között, aki a magyar szocialista munkássághoz csatlakozott;
– Aki koldusszegényen töltötte az emigrációs éveit;
– Aki a második világháború alatt az antifasiszta magyar emigráció vezére volt;
– Aki 1949-ben szakított a sztálinista rendszerrel és szembefordult Rákosi Mátyással és gazdáival; – Aki a Rajk-per után ismét magányos száműzött lett.

Ez az az ember, ez derék, naiv, tisztességes ember, akit kiválasztottak a mai Magyarországon arra, hogy gyűlöljék.

Mit jelképez ez a szobor és mit jelképez ennek a szobornak a lebontása, amelyet tervbe vettek?

Vegyük komolyan egy pillanatig azt, ami Károlyiról ránk maradt. Vegyük egy pillanatra komolyan, hogy mi az, amit tehetünk, azért, hogy méltók legyünk az emlékéhez.

Ebben az országban ma gyakorlatilag megszűntették a munkanélküli segélyt, azért, hogy a létminimum alatti éhbérért munkára kényszerítsék a legszegényebbeket. Ebben az országban pénzbüntetéssel és börtönbüntetéssel sújtják azokat, akik önhibájukon kívül hajléktalanok. Ebben az országban éhezésbe kényszerítik a nyugdíjasokat, nem gyógyítják meg a betegeket, adósrabszolgaságra kényszerítik a kisembereket. Egyre kevesebb a munka, egyre kevesebb a bér, egyre kevesebb a szabadság, egyre kevesebb a demokrácia, egyre inkább csak az uszítás kérdéses pszichológiai elégtétele végett folyik a hivatalos politizálás, a nyilvánosság korlátozása, a sztrájkjog megcsorbítása, a választási küzdelem meghamisítása. Fölsorolni is nehéz azokat az elnyomó intézkedéseket, amelyeket a jelenlegi kormányzat meghoz, s amely ezért gyűlöli azt, aki a demokráciából nem felejti ki az egyenlőséget, nem felejti ki a szolidaritást, nem felejti ki azt, hogy a demokraták számára az első az, aki szűkölködik, az első az, aki gyönge, az első az, aki sebezhető.

Károlyiról még egyebek is maradtak ránk. Például a kelet-európai szolidaritás, a kelet-európai népekkel való együtt cselekvés programja. Ebben a pillanatban Görögországban, amely kelet-európai ország, a demokratikus kormányzat elzavarása után az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap technokrata, bankszakemberekből álló kormányt, gondnokokat állít az ország élére. Hasonló történik Olaszországban és ma is vannak olyan naiv emberek Magyarországon, akik azt gondolják, hogy Orbán Viktor helyett a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank a megoldás. Ez tévedés, kedves barátaim! Ellene vagyunk a mai magyar kormánynak, megszorítási, elszegényítő, megnyomorító politikájának, de ellen vagyunk a Nemzetközi Valutalap és az Európai Központi Bank úgyszintén embertelen, megnyomorító és elszegényítő politikájának. Demokrácia, mondhatjuk itt a Függetlenségi Párt elnökének szobránál, nem lehetséges nemzeti önrendelkezés nélkül. Demokratikus viszonyok között az egyes államok vezetőit a politikai közösség, az egyenlők nemzete választja meg. Nem kívánunk gondnokokat, technokratákat, európai hivatalnokokat államunk élére. Éppen úgy, ahogy nem kívánunk sovinisztákat, uszítókat. Antidemokratákat sem államunk élére.

Ebben a pillanatban számos félrevezetett honfitársunk a Bartók Béla úton az ellenforradalom egy évvel későbbi évfordulóját ünnepli. Azon a Bartók Béla úton, amelyet valószínűleg rövidesen visszakeresztelnek Horthy Miklós útra és ahonnan a menet majd biztosan el fog haladni a József Attila utca mellett, amelyet azelőtt Tisza István utcának hívtak és csak idő kérdése, hogy ismét Tisza István utcának hívják majd megint.

Ezt a szobrot itt el fogják távolítani és föl fogják állítani helyette Tisza István gróf szobrát, aki minden következetessége és makacs, őrült emberi nagysága ellenére, kétségkívül hibás abban a nemzetiségi és parasztellenes antidemokratikus politikában, amely Magyarország szétesését okozta és amely hibás Trianonért. Nem szegény Károlyi Mihály a felelős a Trianoni békéért, hanem az az évszázados politikai, amellyel neki volt bátorsága szembefordulni. Az az évszázados politika, amely ma visszatérni fenyeget, amely azt mondja a szegény embernek, hogy annyit is ér, amennyi vagyona van, az a politika, amely megvet mindenkit, aki nem tartozik ahhoz az elithez, amely arrogáns, szemtelen módon megalázza a magyar népet és a magyar nép jelképeit megalázza az országnak azt az egyharmadát, amely baloldali és mindenkit, aki hisz az emberek egyenlőségében, testvériségében és szabadságában. Szomorú pillanat ez, de nem fog örökké tartani. Ez a pillanat elmúlik! A magyar nép nem fogja megengedni, hogy az arrogáns elnyomás belekényszerítse abba a sárba, amely werbőczyek politikája volt ezer évig és amely ellen Ady, Károlyi és Kunfi, az őszirózsás forradalom, az összes magyar forradalom küzdöttek.

Nyugodtan szomorkodhatunk, mert ez szomorú pillanat, de nem reménytelen pillanat. A fogalom is mutatja, hogy el fog múlni és a magyar nép ismét jogaiba fog lépni, ahogyan ez helyes és ahogyan ez elkerülhetetlen.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük