A megbecsülés jele

Sok jó nem mondható el a magyar egészségügyről. A betegek panaszkodnak a tarthatatlan állapotokról, az eszközök fogyóban, az orvosok pedig túlterheltek. Nem csoda, hogy sokan a külföldi munkában látják az egyetlen kitörési lehetőséget, a szakmai megbecsülés csak az egyik tétel, a fizetések a nyugati határszél túloldalán sokszorosa az itt kapott béreknek. Mégis miben reménykedünk? Abban, hogy előbb utóbb megunja mindenki a siránkozást, hogy a penészes falak átvedlenek hófehérre meszelt csodapalotává, és a bénák kikelnek ágyaikból és az egész nemzet csupa egészséges emberrel fogja ünnepelni a „hős” pártkatonák aranykorát? A helyzet szörnyű, itt már csak az a maroknyi kivétel tartja a lelket a dolgos polgárok szívében, akik a sok negatív jelző ellenére még képesek emberként életeket menteni, akik egy széles mosoly keretében fogadják a kétkedő lakosságot, nekik a szakmai elhivatottság még számít valamit, nem úgy a hazugságok aljas és módszeres elhallgatása, amit a hatalom művel az egészségügyben dolgozókkal.

Magyarország jobban teljesít – már több tízezer orvos és ápolónő hagyta itt országunkat, így egyre aggasztóbbá vált a honi szakemberhiány az egészségügyben. Ezért a kormány még a nyáron bejelentette, hogy ősztől „jelentős fizetésemelést” kapnak az egészségügyi dolgozók.

Az eredeti elképzelések szerint orvosok és gyógyszerészek szeptembertől 107 ezer forint, jövő novembertől pedig további 100 ezer forintos alapbéremelésnek örülhetnek. Ezzel többségüknek megduplázódhat a fizetése.

A szakdolgozók fizetése is tízezrekkel növekedhet: szeptembertől átlagosan 26,5 százalékkal nő az alapbérük, egy évvel később 12 százalékkal, az utána következő két évben pedig 8-8 százalékkal. Ők még annak is örülhetnek, hogy a kamarai tagdíjukat átvállalja a munkáltatójuk, amellyel éves szinten több mint 8,5 ezer forintot spórolhatnak meg.

Ehhez képest egy olvasónk levelében az alábbi képet juttatta el hozzánk, amiben látszik, hogy egy délpesti orvos valóban kapott „jelentős fizetésemelést”, aminek mértéke 20, azaz húsz forint. Bravó, akarjuk mondani: jobban teljesít, még a nyomtatás költsége, s a papírmunkával történő foglalkozás is meghaladja a számár megszavazott „bizalmat”.

Mint ismeretes a legnagyobb béremelési programot Medgyessy Péter hajtotta végre – amiért az alja-liberális károgók azóta is sírnak –, miután 2002-ben a miniszterelnökké választották. Az egészségügyi dolgozók mellett közalkalmazottak fizetését is megemelték átlagosan 50 százalékkal.

El lehet gondolkodni majd azon, mit fog érezni az a kórházi dolgozó a repülőtéren várakozva, aki mindvégig kitartott a rettenetes viszonyok ellenére, aki megpróbált emberként életeket menteni, számára a munka nem pusztán megélhetés kérdése, az elhivatottság- és szakmai megbecsülés vágya éltette hosszú éveken keresztül. De mit fog ezután gondolni? Mindezt 20 forintért tette? Szégyen és gyalázat, ami az országban egészség jogcímén működik.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük