A Mészáros-birodalom bekebelezi a Balatont is

Hogy lesz így a Balaton mindenkié? – kérdezik az üdülőtulajdonosok, miközben egyre dagad a térségben a Mészáros-birodalom. Akaliban már a zsebkendőnyi szabadstrandot féltik a felcsúti polgármestertől.

A fél falu. A fél város. Így mondják a balatonakaliak és a balatonalmádiak is, hogy mi lett az utóbbi időben Mészáros Lőrincé a településükön. Mindkét településen tájékozottak az emberek, hallottak a hírekből a milliárdos felcsúti polgármester „bevásárlásairól”, de túlzás volna azt állítani, hogy mindez felbolygatta a kedélyeket. Ellenzéki politikusok adnak hangot felháborodásuknak, s talán még az akali nyaralótulajdonosok figyelik leginkább aggódva a fejleményeket.

Nehéz ma már napról-napra követni, mi is kerül éppen akár Mészároshoz, akár az Orbán-vőhöz, Tiborcz Istvánhoz közeli körökhöz a Balaton partján. Keszthelyi, almádi, akali kemping, hat hektáros, beépíthető almádi ingatlan, balatoni rádió – ízelítő az elmúlt egy-két hét „terméséből”.

De nem csak a terjeszkedés mértéke, hanem módja is figyelemre méltó: sajtóhírek szerint áron alul, a felszámoló által meghirdetett 800 millió helyett, 300 millió forintért jutott az akali Strand kempinghez a Mészáros-közeli Zion Europe Kft. úgy, hogy mások 370 milliót is ígértek érte. Korábban Strand-Holiday kempingként volt ismert a Balatonakali vízpartjából jókora területet kiharapó egység, de a keleti felét külön felszámolási eljárás keretében már korábban megvette az SSS Group, amely luxus apartmanházakat kíván építeni a területen – e cég tulajdonosi hálójában nincs nyoma se Mészáros-, se Tiborcz-közeli embereknek. Egyelőre azonban még csak a korábbi kempingépületek bontásáig jutottak. Az idén nyáron már csak a Strand kemping nyitott ki, az sem kicsi, 3,6 hektár.

A két egység közé szorultak az akali nyaralótulajdonosok, az új Mészáros-érdekeltség keleti kerítése után közvetlenül kapu, a felirat pedig arról tájékoztat: a helyi üdülőtulajdonosok egyesülete kezeli, tartja rendben a zsebkendőnyi szabadstrandot. Belépés csak tagsági díjat fizetőknek, esetleg rokonaiknak, barátaiknak. – Nem strand ez, csak lejáró, ez a hivatalos – avat be a részletekbe egy idős hölgy, az első akali „ősnyaralók” egyike, a hetvenes évek óta van hétvégi házuk az északi parti kistelepülésen, akkor parcellázták a partmenti területeket, akkor nyílt a kemping is és ami lényeges: azóta van lejárási lehetőségük a Balatonra.

– Kiharcoltuk és lett légyen bárki a tulajdonos, a helyi önkormányzat támogatásával meg is védtük, bízunk benne, hogy így is marad – kapcsolódik a beszélgetésbe egy másik strandoló hölgy. – Azt persze aggodalommal figyeljük, hogyan kerül minden a pénzes emberek birtokába, mi lesz így a szlogennel, hogy „a Balaton mindenkié”, de túlságosan rosszat nem akarunk mondani, mi csak azt szeretnénk, hogy továbbra is lejárhassunk fürdeni, ne kelljen a strandig menni.

A strand egyébként a helyieknek ingyenes, az üdülőtulajdonosoknak kedvezményes, a kempingterületek és fizetőstrand mellett további szabad vízpart lényegében nincs is Akaliban.

S míg Akaliban Molnár Tibor, az Együtt régiós aktivistája áll kamera elé az „ominózus” kemping bejárata előtt s tesz ígéretet, hogy hatalomra jutásuk esetén visszaveszik a törvénytelenül szerzett vagyonokat, Almádiban az ott élő Kepli Lajos (Jobbik) háborog. – Több, mint hat hektár fejlesztendő terület, az egykori nevelőintézet ingatlana – mutat a legfrissebb balatoni Mészáros-érdekeltségre. A rendszerváltás után hamar bezárt, azóta áll parlagon Balatonalmádi amúgy frekventált helyén, 2013-ban az Indavideo.hu munkatársai a romos épületbe is bemerészkedtek és „kincsekre” leltek, például egy 1984-es Kisdobos újságra, fél pár rossz cipőre, a Népszava 1984. február 9-i számára (címlapon: „Űrhármas a Szojuz-T fedélzetén”). Egyszer majd talán az utókor hasonló módon megtalálja ezt a cikket is, amikor már csak emlék lesz az éppen most alakuló balatoni Mészáros-birodalom is.

 

 

 

 

 

Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1137063-kie-lesz-a-balaton—fel-akali-fel-almadi

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük