A Momentum jelenség a radikális baloldal tükrében

A Momentum Mozgalom 2015-ben alakult, de országos ismertségre 2017 februárjában tettek szert, amikor több, mint 266 ezer aláírást nyújtottak be a Fővárosi Választási Irodának a 2024. évi nyári olimpiai játékok budapesti megrendezését ellenző népszavazási kezdeményezés céljából. Nevük egycsapásra ismert lett és a hirtelen jött népszerűséget meglovagolva márciusban már párttá is alakultak. Magukat leginkább centrista pártként szeretnék feltüntetni akik meghaladták a hagyományos jobb és baloldali eszméket és gondolkodást. Egy modern, lendületes, innovatív, fiatalos politikai formáció képét közvetítik, akikben mindenki megtalálhatja a számára fontos értékeket és a legkisebb kompromisszummal azonosulhat is ezekkel. Még nem tudni, hogy a politikai palettán tartósan megmaradó a későbbiekben akár parlamentbe jutó párt kezdeti szárnypróbálgatásáról van szó vagy csak egy lufiról ami hamarosan kipukkad és feledésbe merül örökre. Mindenesetre jelenlegi felmérések szerint a momentum mérhető támogatottsággal bír és még az LMP-t is megelőzi a parlamenti küszöb környékén. Ennek okán mindenképpen érdemes őket számításba venni és megvizsgálni van-e olyan programjuk, elképzelésük vagy céljuk ami mögé egy radikális baloldali odaállhat amivel azonosulhatunk amit támogathatunk.

A momentum a rendszerváltás óta eltelt 27 évet egyértelmű kudarcként értékeli, melyért a mindenkori kormányokat és a velük kollaboráló mindenkori ellenzéket tartja. A rendszerváltás előtti időket viszont még az elmúlt 27 évnél is rosszabbnak gondolja. A szocializmusnál minden csak jobb lehet álláspontjuk szerint. Nyíltan kritizálják a jelenlegi és a rendszerváltás óta a parlamentben megforduló pártokat az elszalasztott történelmi lehetőségek és a mérhetetlen korrupció miatt.

A korrupció ellenesség és a teljes politikai garnitúra elszámoltatása és kisöprése a közéletből egyébként is az egyik leghangsúlyosabban kap szerepet nyilatkozataikban. Tehetik ezt nagy magabiztossággal, hiszen a közéletben vegytiszta lappal induló, romlatlan nevek alkotják soraikat. Alaposan igyekeznek ki is használni ezt a helyzeti előnyüket. Pártprogramjuk nincsen csak víziójuk, mely egy elképzelés hatalmi pozícióba kerülésük esetére. Öt sarkalatos pontjában igyekeznek minden problémás területre kitérni.

A legégetőbb társadalmi, gazdasági és szociális problémákra megoldást kínálni. Egészségügy, oktatás, közlekedés, lakhatás és megélhetés. A katasztrofális egészségügyi helyzet rendezésének zálogát, jelenleg az ágazatra fordított 5%-os GDP arány 6%-ra történő emelésében egy digitalizált-online egészségügy létrehozásában és a hálapénz felszámolásában látják. Ebből a mindössze 1%-os forrástöbbletből kívánják megoldani az ágazati béremeléseket, modernizációt, digitalizációt, átszervezéseket, preventív és egyéb jellegű programok szervezését és kompletten mindent ami a teljes egészségügyi struktúra átalakításához szükséges. Az egészségügy online átalakításához pedig olyan elemi feltételek hiányoznak mint a mindenki számára egységesen elérhető internet és a használatához szükséges eszközök. Egy nagyrészt digitális az internetre épülő egészségügyi rendszerből részben vagy teljes egészében kiszorulhatnak azok akiknek vagy nincs internetjük és internetezésre alkalmas eszközük vagy nem tudják, illetve nem akarják elsajátítani a használatához szükséges ismereteket. A hálapénz felszámolása szélmalomharc, amelyre voltak már sikertelen próbálkozások. A hálapénz nem pusztán anyagi természetű jelenség, hanem társadalmi hagyomány ami nem fog megszűnni béremelések hatására. A beteg továbbra is nyújtani fogja a borítékot az orvos pedig akkor is elfogadja azt ha a fizetése a többszörösére emelkedik.

Az oktatás színvonalát az egészségügyhöz hasonlóan 1%-os forrásemeléssel, modernizációval, digitalizálással, bérrendezéssel kívánják emelni. Itt nagy hangsúlyt kap a szegregáció felszámolása és a demokratikus értékek oktatása minden életkorban, valamint az oktatási intézmények szabadságának a garantálása. Sajnos konkrétum az oktatás mindenki számára ingyenes hozzáférhetőségéről és a hátrányos helyzetűek taníttatásának, képzésének elősegítéséről nincs. Annak megoldása erősen kérdéses a momentum víziójában is.

A közlekedés pontban is a nagy általánosságokat tartalmazó korrupció felszámolása, állami közlekedési vállalatok átszervezése, modernizálása, környezetkímélő megoldások alkalmazása található. A dugók és a környezetszennyezés mérséklésére, megszüntetésére egy chipkártyás rendszer bevezetését és útvonaltervező alkalmazás használatát is fogják szorgalmazni. Amellett, hogy itt is előjön az internetes hozzáféréssel nem rendelkezők hátránya az útvonaltervezők ma is rendelkezésre állnak. Több tucatnyi ingyenesen elérhető a különböző alkalmazás áruházakban. Megoldást nem jelentettek eddig sem nyilván ezután sem fognak. A dugók és közlekedési káosz, járatkiesések és késések továbbra is megkeserítik majd mindennapjainkat.

A lakhatás problémakörében üdvözlendő, hogy nyíltan felvállalják a hajléktalanság elleni küzdelmet, ám ennek módszere ki is merül a törekvésben, hogy a hajléktalanná vált emberek ne töltsenek el indokolatlanul hosszú időt tömegszállásokon. Tehát van olyan a Momentum szerint, hogy valaki indokoltan kerül utcára és ott hosszabb-rövidebb időt eltölt. Az albérleti rendszert segíteni akarják különböző online alkalmazások segítségével és a bérlakásrendszer kifehérítésével. A kétes hírű airbnb és hasonló alkalmazások példája azonban megmutatja, hogy ezek még jobban mélyítik a lakhatási válságot az árakat megfizethetetlen szinten tartják és a bérlőket kiszolgáltatottá teszik a bérbeadóval szemben. Elsősorban a lakhatási gondokkal küszködők érdekeit kéne szem előtt tartani és nem a feketéző bérbeadók lehetőségeit kiszélesíteni. Az önkormányzati bérlakásrendszer feltámasztását is célul tűzték ki, ám ebbe a lakhatási válság felszámolásában abszolúte nem érdekelt magántőke bevonását tervezik. Rendkívül naiv elképzelés, hogy a jelenlegi komfort nélküli, korszerűtlen lakott vagy üres, romos lakatlan önkormányzati ingatlanokat magáncégek felújítják, korszerűsítik és ennek költségeit később a bérlők a megtakarításaikból visszafizetik.

Az utolsó pont a megélhetés,ahol a rendkívül népszerűtlen roma felzárkóztatás és integráció témáját is zászlajukra tűzték. Ez a jelenlegi fasizálódó magyar társadalom nyilvánossága előtt nagy bátorságra utal. Illúzióink azonban ha voltak is eddig, rögtön szertefoszlanak ettől: ”A Momentum Magyarországa piacpárti, mert a piaci verseny garantálja a legnagyobb jólétet és növekedést mindannyiunk számára” hirdetik magukról. Az elmúlt 27 évben mást sem csináltunk csak tapasztaltuk a neoliberális piacpárti rendszer hatásait. A momentum a tőke korlátlan hatalmát biztosító, kizsákmányoló, gyilkos vadkapitalista rendszer híve, efelől ne legyenek kétségeink! A szociális és jóléti ígéreteikkel homlokegyenest szembemegy a neoliberális piacgazdaság alapvető természete és működési elve. A momentum bár felvett szociáldemokrata vonásokat, alapjában véve egy kapitalista,antikommunista a tőkés érdekeket a munkások érdekei elé helyező, a jelenlegi kizsákmányoló rendszer fenntartására törekvő párt. A radikális baloldali mozgalmak kérlelhetetlen ellensége.

Bottka Roland

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük