A munkaadói oldal nem akarja emelni a minimálbért

MTI / Balázs Attila
Nehéz bármiféle emelésben gondolkodnunk – nyilatkozta a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára azt követően, hogy megkezdődtek a jövő évi minimálbér mértékéről szóló tárgyalások. A munkaadói oldal képviselője úgy látja, 2021 ősze előtt nem számíthatunk a gazdasági folyamatok helyreállására.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Tanácsának elnöke viszont amellett érvelt, hogy a hazai legkisebb munkabér összege a visegrádi országokétól továbbra is 20-25 százalékkal van elmaradva, a különbséget csökkenteni kellene. A munkavállalói oldal el szeretné érni, hogy a minimálbér emelkedése az átlagkereset növekedésével, de legalább az infláció mértékével megegyezzen.

A VOSZ főtitkára azt is kiemelte, hogy a feszes munkaerőpiac miatti kényszerhelyzetben növekedett az elmúlt években a termelékenység és a GDP bővülését is meghaladóan a legkisebb munkabér.

Palkovics Imre az európai minimálbér kapcsán megjegyezte, hogy az új uniós irányelv semmilyen konkrétumot nem tartalmaz, ettől érdemben nem lesz nagyobb a legkisebb munkabér összege.

A VKF következő ülése november második felében esedékes, megállapodásra egyelőre nem sok esély mutatkozik. A kormány továbbra is abban bízik, hogy a szociális partnerek meg tudnak egyezni.

Világgazdaság
Fotó: MTI

  •  
  •  
  •  
  •