A munkások ötöde minimálbéren van Magyarországon

Az uniós tagállamokban a dolgozók 9%-a keres a minimálbér környékén, hazánkban azonban kétszer ennyien, derült ki egy friss kutatásból. Magyarországon az egyik legalacsonyabb a minimálbér az EU-ban.

Az Eurofound átfogó tanulmányából többek között kiderült, hogy a dolgozók mekkora hányada keres minimálbért, és mennyit érnek valójában az egyes EU-s országokban a minimálbérek.

A legkedvezőbb helyzetben a svédek, a dánok és a hollandok vannak, ahol a dolgozók mindössze legfejlebb 3%-a keresett minimálbért, a legrosszabb helyzetben pedig a magyarok, a portugálok és a románok voltak, ezekben az országokban ugyanis eléri a 20%-os a minimálbért keresők aránya.

Az egy órára jutó bért vizsgálva Luxemburgban volt a legmagasabb a minimálbér (12 euró), de a fejlett, nyugat-európai országokban 10 euró környékén alakult. A „közepesen” fizető országok közé tartoznak jobbára a dél-európai országok, de egy-két kelet-közép-európai ország is befért ide. Az „alacsony” kategóriába került Magyarország, csak Romániát, Lettországot és Bulgáriát előztük meg euróban mérve.

Azt is megvizsgálták, hogy a minimálbér miként alakul az országos mediánhoz képest. Magyarország azok közé az országok közé tartozik, ahol a minimálbér meghaladja az országos mediánbér 50%-át, és kifejezetten gyors volt a felzárkózás az utóbbi időben. Ez azt jelenti, hogy a mediánbér nem nőtt olyan gyorsan, mint a minimálbér. Jól látszik a nagyon gyors román minimálbér-emelés hatása is: a 2008-as 40%-os rátáról közel 60%-ra nőtt a minimálbér az országos mediánhoz képest.

Portfolio

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •