A növekedés fő akadálya továbbra is a kereslet hiánya

szupermarket
A lakossági várakozások már negyedik hónapja romlanak, bár az üzleti várakozások pozitív irányba mozdultak, de negatív tartományban maradtak, – közölte a GKI Gazdaságkutató.

A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint októberben a GKI konjunktúraindexe 0,5 ponttal mínusz 18,8 pontra erősödött, ezzel az index az áprilisi esésének szinte pontosan a felét dolgozta le. A fogyasztói bizalmi index októberben 3,1 ponttal mínusz 34,2 pontra romlott, míg az üzleti 1,7 ponttal mínusz 13,4 pontra javult szeptemberhez képest.

A GKI közlése szerint az emberek októberben saját pénzügyi helyzetük alakulását a szeptemberinél rosszabbnak, megtakarítási képességüket viszont kissé jobbnak érezték.

A lakosság körében tovább erősödött a munkanélküliségtől való félelem, pedig az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága októberben erősödött, a javulás a kereskedelmi és szolgáltató cégeknek köszönhető.

A növekedés fő akadálya továbbra is a kereslet hiánya.

Az üzleti szférában elsősorban az ipari várakozások javultak, de kedvezőbb lett a kereskedelmi vállalkozások véleménye is, miközben az építőipari és főleg a szolgáltató cégek kissé pesszimistábbak lettek. Az iparban ugyan az elmúlt időszaki termelés megítélése kissé romlott, a termelési várakozások és a rendelésállomány – beleértve az exportrendeléseket is – megítélése viszont sokat javult.

A felmérés alapján a magyar gazdaság jövőjének megítélése az üzleti szférában októberben összességében javult, ami az ipari és kereskedelmi cégek kissé erősebb optimizmusának köszönhető, míg az építőipari cégek a legborúlátóbbak. A lakosság is pesszimistább lett.

GKI Napi.hu

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •