“A papírpénz végül visszatér a belső értékére ami ZERÓ” – Voltaire 1729.

arany
Egyes befektetők csalódottak, mert az arany csak 7 százalékot tudott emelkedni 2012-ben, miután átlagosan 19 százalékot erősödött évente az elmúlt 11 évben. Sokan gondolják, hogy a bika piacnak vége, főleg azok akik kimaradtak az arany 1999 óta tartó szárnyalásából. Had legyek világos, az arany szárnyalása még el sem kezdődött igazán, összefoglalok néhány dolgot, hogy miért is gondolom ezt.

 

Az arany az nem egy befektetés, hanem igazi pénz, az egyetlen amely nem nyomtatható korlátlanul. Láthattuk mostanában, hogy egymást túllicitálva próbálják a különböző országok, USA, EU, Kína, Japán kormányai, jegybankjai gyengíteni a saját devizájukat. Az igazság az , hogy a háttérben deviza háború folyik.

A legtöbb pénzt amit kinyomtattak a válság kitörése óta, az nem ment át a reálgazdaságba, csak arra volt jó, hogy megmentse a csődtől a bankokat. Ennek ellenére a bankrendszer a világban semmivel nem lett szilárdabb mint amilyen 2007-ben volt.

A amerikai kormány nagyságrendileg 1 milliárd dollár kamatot fizet naponta, ha a kamat 2 százalékról, 3 százalékra emelkedik a közeljövőben, akkor az amerikai adósság (amely jelenleg 15.000 milliárd dollár körül jár – szerk) 2022-ben 35.000 milliárd dollár körül lehet, ha a kamatok felmennének az átlagos 5 százalék körüli szintre, akkor ez a szám 45.000 milliárd.

A FED arról beszélt a közelmúltban, hogy esetleg lezárja a QE programot meg 2013 vége előtt. Ez totális nonszensz, a FED nem tudja leállítani a QE programot, mert rajta kívül senki nem akar amerikai államadósságot vásárolni.

Japán 230 százalékos GDP arányos adóssága visszafizethetetlen. Mivel ez az adósság belső adósság, ezért sokáig nem okozott gondot, de a jelenleg futó programok inflációt fognak gerjeszteni és a kamatok elindulnak felfelé , és ha ez eléri a 2 százalékot, akkor a kamat kiadás elviszi a GDP 80 százalékát, ez az út fenntarthatatlan.

Számos európai ország gazdasági modellje szintén fenntarthatatlan hosszútávon, hiszen a kormány kiadások adják az egész gazdaság 50-60 százalékát. A kormányok világszerte egyre nagyobb részét képezik a gazdaságnak, ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a növekedés elinduljon, mert erőforrásokat von el a magánszektortól, ami ezáltal tovább zsugorodik. A kormányok nem produktívak, csak egy dolgot tudnak hatékonyan csinálni és ez pedig a pénznyomtatás a semmiből.

A nyomtatott pénz olyan mint a heroin, egyre nagyobb adagokat kivan a beteg majd a végén megöli őt. És ez az ami történik a világgazdaságban.

A média arról beszél folyamatosan, hogy sikerült rendbe rakni a bankokat, de a valóság az, hogy ez nem igaz. A Bázel III bevezetését el kellett halasztani, mert a legtöbb bank nem tudta volna teljesíteni a követelményeket.

A valódi munkanélküliség jelenleg a nyugati világban 20-25 százalék között van, a fiatalok munkanélkülisége számos országban meghaladja az 50 százalékot. Ez komoly társadalmi problémákat okoz mar napjainkban is és ez még fokozódni fog. Ezen problémák kezelése során korlátlan pénznyomtatásra fog sor kerülni, ami hiperinflációt fog okozni számos országban, ez az eredmény szinte biztos.

Egyre több befektető lesz tisztában a fenn felsoroltakkal, ezért portfóliójába beemeli a nemesfémeket. A jelenlegi árfolyam ami kialakult az arany és az ezüst piacán az nem tükrözi a fizikai arany piacon tapasztalható masszív fizikai keresletet. Tudjuk, hogy a papír arany és ezüst piac 100-szor nagyobb, mint a fizikai piac, és tudjuk, hogy egyre többen kérnek fizikai szállítást ,ami egy ponton pánikot fog okozni, mert nincs elegendő fizikai arany és ezüst. Ez be fog következni a következő 12-24 hónapban.

FORRÁS: Solar Capital

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük