A “Parizer Puccs”, avagy így foglalja el a Jobbik az ellenzéket

Jakab Péter cukiságkampánya látszólag a parizerről, a pirosaranyról, lábosból kanalazott paprikáskrumpliról szól. A valóság azonban az, hogy a hatpárti ellenzéki összefogáson belül a Jobbik a (szélső)jobboldali ideológia trójai falova. Elfoglalják az ellenzéki térfelet, fokozatosan kiszorítva onnan a polgári liberális és baloldali ellenzék maradékát. 

Nem kell politológusi diploma ahhoz, hogy lássuk, ez bizony egy klasszikus politikai puccs, melynek elvileg az a célja, hogy közösen leváltsák Orbánt, gyakorlatilag azonban egész más a lényeg. Pontosan az, hogy a szélsőjobb elfoglalja és monopolizálja az ellenzékiséget. Amolyan modern “hosszú  kések éjszakája”, ahol áldozatul  fog esni mindenki, aki erre rájön, aki ez ellen tenni próbál. Nyilván nem véletlenül látni az utóbbi időben zavarodottnak Gyurcsányt vagy Fekete-Győr Andrást. Valószínűleg megérezték, hogy csúnya csapdahelyzetbe manőverezték magukat és pártjaikat.

Sokan mondhatják, hogy ez csupán fikció, az ellenzéki egységet megbontani szándékozó gondolatmenet. Sajnos azonban immár egyertlemű bizonyíték is van arra, hogy mi és miért történik az ellenzéki oldalon. Márki-Zay Péter, az álcivil, de mindenkoron lényegében jobbikosnak tekinthető politikus saját facebook posztban számolt be erről. Ezt írta:

“Jakab Péterrel 2018 óta tényleg LEVÁLTOTTUK AZ ELLENZÉKET.”

Hát, ennyi. Tömény büszkeség és magabiztosság abban a rá jellemző irritálóan kérkedő stílusban. 

A többi ellenzéki párt mostanra egy minden szempontból vesztes pozícióban találta magát. Jakab “parizerkampánya” népszerű  az elmúlt években tudatosan elbutított ellenzéki közegben, érezhetően húz el a többi miniszterelnök-jelölttől. Karácsony máris kitáncolni látszik az indulásból, Dobrev Klára gyenge kezdés után erős visszaesést mutat. Fekete-Győr András “ifjú orbáni” karakterével pedig eleve esélytelenként indult. Azt pedig senki sem tudja, hogy az LMP és az MSZP kit indítana, gyaníthatóan senkit, nekik csak az a néhány politikai túlélést biztosító képviselői hely a lényeg, amit amolyan kegyelemkenyérként megkapnak Jakabtól és Gyurcsánytól. A nem (szélső)jobboldali jelöltek helyzetét pedig csak rontja, hogy képtelenek összefogni Jakab ellen. Ha a Momentum visszalép a DK-s Dobrev javára akkor visszafordíthatatlan módon “összegyurcsányozódnak”. 

Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a “Parizer Puccs” egy tökéletes akció volt az ellenzék elfoglalására. A legutóbbi országgyűlési választás egyik legnagyobb veszteséből így az összefogás  legnagyobb nyertese lesz. Az antiszemita, rasszista, migránsozásban Orbánt túlharsogó párt nem fogadta el a rá osztott megtűrt pária szerepet. Ma már nyilvánvaló módon ők osztják a lapot a “hatosfogaton” belül. Immár ideológiailag is őket kell követni a többieknek. Nem véletlenül hangsúlyozza a Jakabbal “tandemben” bicikliző Márky-Zaj, hogy ő keresztény, jobboldali. 

Mit tehet ebben a helyzetben az, aki baloldali vagy egyszerű demokrata, aki “ezekre” nem tud szavazni? Keres magának olyan pártot, amelyik kimaradt ebből az ellenzéki “kutyakomédiából”. Sajnos sok lehetőség nem maradt, de a Huszti Andrea által vezetett Igen Szolidaritás (ISZOMM), melynek országgyűlési képviselője Székely Sándor, miniszterelnök-jelöltje  Szanyi Tibor egy jó alternatíva lehet azok számára, akik nem akarják, hogy a baloldal maradéka a Jobbikban, egy újfasiszta politikai “kisgömböcben” tűnjön el végleg.

Kalmár Szilárd
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •